Info. Driver Notebook 1Malaysia Creatiiv HS30

Sedikit info.

Baru-baru ni aku ada membaiki notebook 1 malaysia berjenama Creatiiv. Ini pertama kali aku memformat notebook menggunakan pendrive. Jadi dapat sedikit ilmu juga.

Image via: Norfazila Kasim.

Sebenarnya ada satu masalah yang penting selepas format notebook ini, iaitu untuk mendapatkan dirver bagi hardware yang terdapat dalam dalam notebook ini. Beberapa sebab ialah;

1. Tiada (mungkin) laman web khas untuk mendapatkan driver untuk notebook Creatiiv HS30.
2. Kurang laman web/blog membincangkan pasal notebook ini.
3. Hardware yang digunakan tidak dapat diketahui dengan jelas.
4. Jenis ID hardware sukar dikenalpasti.

Terdapat beberapa cara untuk mengenal pasti driver yang compatible dengan notebook/pc/laptop.

1. Melihat no id hardware.
2. Melihat sendiri details hardware daripada notebook/pc/laptop lain yang mempunyai model yang sama dengan Notebook/pc/laptop anda.

Kalau notebook 1Malaysia keluaran Syarikat Natsys, anda boleh mendapatkan driver terus melalui laman web mereka. So paling penting untuk mendapatkan info tentang driver ini ialah, kaedah super googling sehingga ke laman berbahasa cina. Haha.

Ok. Di mudahkan cerita, untuk driver yang lain yang compatible (kecuali driver WLAN), aku dapatkan (atau gunakan) driver daripada laman tech@xynosys (kerdit untuk laman ini) sini.

Nota: Download driver asas sahaja. Jangan lupa extract file menggunakan software yang betul (Winzip/7zip).

Untuk driver WLAN bagi Creatiiv HS30 ini pula, driver yang compatible adalah daripada jenis Ralink RT5390R 802.11b/g/n. Ianya boleh dimuat turun daripada laman Pc PitStop di sini. Klik free download > masukkan email > chek email dan klik link yang disediakan untuk download driver tersebut. Selamat mencuba.

Nota: Apa yang aku tulis di atas adalah berdasarkan pengalaman aku memformat notebook 1Malaysia jenis Creatiiv HS30 dengan sistem pengopersian Windows 7 starter dan ianya berjalan dengan baik.

Oleh itu, jadikan entri ini sebagai perkongsian ilmu dan tips berguna untuk membantu anda. Jangan tanya banyak soalan, nanti tidak akan dijawab dengan baik disebabkan aku bukan pakar komputer. Haha.

Sekian. Kupi2dulu!

Perlukah Sabah Sarawak Keluar Malaysia (SSKM)?

Ada apa ini?

Sabah Sarawak Keluar Malaysia? Yang menjadi persoalannya, apakah dengan 'merdeka'nya Sabah dan Sarawak ini, hak-hak kaum peribumi, hak-hak setiap agama yang ada di bumi Sabah ini akan terjamin? Apakah jaminan untuk memuaskan hati semua pihak? belum lagi menyentuh mengenai persediaan pemerintahan, ketenteraan dan sebagainya.


Apa yang aku lihat, pihak yang mengusulkan SSKM ini seperti mempunyai agenda dan kepentingan lain disebalik perkara ini dan mereka bijak untuk menggunakan isu-isu seperti royalti minyak dan projek IC (di Sabah).

Memang benar isu-isu ini sangat menyakitkan hati, mendatangkan rasa marah dan tidak puas hati dikalangan rakyat Sabah, namun secara peribadi aku sebagai seorang warga dan anak watan Sabah, SSKM adalah tidak praktikal. Mengapa perlu langkah yang begitu drastik (seperti tergesa-gesa untuk keluar daripada persekutuan) sebelum mencuba sesuatu yang lebih realistik?

Pernah dengar tentang wilayah Autonomi penuh?. Adalah lebih baik Sabah dan Sarawak menuntut wilayah Autonomi dahulu sebelum memikirkan langkah untuk keluar daripada persekutuan Malaysia.

Nah! Kalau betul-betul mahu merdeka, buktikan dahulu dengan pemerintahan wilayah autonomi. Kalau wilayah autonomi pun Sabah ini masih tidak maju, korupsi di sana-sini oleh pemimpin sendiri, bagaimana mahu mendirikan negara sendiri?

Wilayah autonomi juga mungkin dapat dijadikan sebagai persediaan ke arah mendirikan sebuah negara baru dan berkerajaan sendiri. Namun, jika pemerintahan melalui wilayah automoni mampu (berjaya) untuk menjaga kebajikan setiap rakyat dan memajukan negeri ini, tiada alasannya untuk kita keluar daripada persekutuan Malaysia.

Mungkin sudah tiba masanya untuk Sabah dan Sarawak menguruskan hasil pendapatannya sendiri tanpa keluar daripada persekutuan Malaysia. Hasil pendapatan ini juga harus digunakan untuk pembangunan dan kemajuan Negeri sepenuhnya. kalaulah perkara ini terjadi, tidak mustahil kita akan melihat pembangunan dan kemajuan pesat hasil suntikan dana dan hasil-hasil bumi sepenuhnya daripada Negeri sendiri. Itupun kalaulah.

Mungkin perjanjian baru (hitam putih, kalau boleh pahat sebesar-besarnya di atas batu!) perlu dilaksanakan untuk menggantikan Perkara 20/18 dan ianya perlu dimuktamadkan untuk mengelakkan sebarang tuntutan di kemudian hari. Perjanjian baru ini perlu berada dalam situasi menang-menang. Akan tetapi, mungkinkah perkara ini terjadi? Jika terjadi, sudah pasti ada yang harus dikorbankan (hilang) dan ada yang harus dibayar dengan harga yang tinggi.

Akhir sekali, artikel ini sebenarnya bukan bertujuan untuk menyebarkan suatu lagi agenda dan propaganda pemisah serta bertujuan untuk memburukkan lagi keadaan semasa, namun ianya hanyalah angan-angan daripada seorang anak watan Sabah yang inginkan perubahan di negeri ini.

"Yang terjadi sekarang bukan kerana ulah orang seberang, tapi kerana pemimpin kita yang semakin lemah".

Sekian.

Kembali tetapi siput.

Salam.

Terlalu lama aku berhibernasi sehinggakan terlupa bagaimana mahu mulakan entri baru...kehkehkeh.

Sebenarnya banyak perkara yang berlaku sepanjang proses hibernasi, banyak idea yang tidak tertaip dibiarkan terkondensasi dari kepala otak ini.

Bila buka Blogger balik, rasa macam nostalgia la pula. lagi-lagi bila blogger.com guna new interface ni. Kena lah biasakan diri dengan new interface Blogger. (Sebenarnya aku lebih sukakan old interface, mahu buat macamana lagi, internet itu bersifat flowing, nothing static.)

Mungkin lepas ini aku masih lagi berblog, namun tidak setegar dahulu. Jadi sesiapa yang singgah secara sengaja atau tidak ke blog kupi2dulu dan tiba2jam6petang, harap-harap anda berpuas hati dengan entri dan post-post yang ada di dalam simpanan kedua blog ini.

Happy blogging, jom kupi2 dulu:D

Perlukah mendengar laungan Azan di bulan untuk membuktikan agama kita benar? (re-post)

Bumi kehilangan lagi seorang 'moonwalker' selepas pemergian MJ.

Mungkin dengan pemergian Armstrong, penduduk bumi terutamanya di Malaysia ini tidak mudah tertipu dan percaya dengan segala propaganda dan artikel-artikel dari sesetengah pihak selama ini 'mengatas namakan' peristiwa pendaratan ke bulan dengan agama.

Sama ada pendaratan ke bulan benar-benar berlaku ataupun hanya suatu konspirasi, peristiwa ini tetap telah memberi inspirasi kepada semua orang.

"That's one small step for man, one giant leap for mankind," N. A. Armstrong.
----------------------------------------------------------------

Re-post from:
http://kupi2dulubah.blogspot.com/2012/06/perlukah-mendengar-laungan-azan-di.html

Bercerita mengenai Neil Armstrong ke bulan.

Mungkin ada diantara anda pernah membaca mengenai perkara ini. Apabila menjejakkan kali ke bulan, Neil Armstrong telah mendengar laungan Azan dan setibanya beliau ke bumi, beliau telah memeluk agama Islam. (ceritanya lebih kurang macam ni lah).

Sampai sekarang, cerita mengenai Neil Armstrong ini sering dimasukkan di dalam artikel berkaitan dengan Agama. Masalahnya, adakah perkara ini benar? atau hanya propaganda? Adakah bukti kukuh?

Kalau perkara ini tidak benar atau belum pasti bukankan ianya mendatangkan fitnah? Adakah mengatakan seseorang itu Islam walaupun tiada bukti bukan fitnah? Tuduhan tanpa bukti kan suatu fitnah.

Mungkin ada yang percaya bulat-bulat tiada seginya. Maklumlah artikel mengenai agama seharusnya dipercayai. Nanti boleh rosak akidah. Namun harus diingat, yang menulis artikel tersebut hanyalah manusia biasa.

 via

Menurut pendapat yang dikeluarkan oleh Shaykh Muhammed Salih Al-Munajjid, (anda boleh membaca sepenuhnya di sini), khabar mengenai Neil Armstrong memeluk Islam setelah mendengar laungan Azan di bulan telah beredar dikalangan umat Islam, namun tidak terdapat sebarang sumber yang sahih dan boleh dipercayai. Jika Neil Armstrong memeluk Islam, sudah tentulah beliau akan berdakwa kepada orang ramai untuk memeluk islam seperti yang dilakukan oleh Yusuf Islam.

Perkara ini juga seharusnya berlaku kepada individu-individu terkenal yang didakwa memeluk Islam jika ianya benar. Namun, sehingga sekarang tiada bukti. Jangan cakap pula mereka diugut oleh FBI dan agen-agen Freemason untuk menyembunyikan kebenaran.

Neil Armstrong sendiri telah menyangkal dakwaan tersebut dalam buku biografi rasminya First Man: The Life of Neil A. Armstrong yang diterbitkan pada tahun 2005 dan melalui rekod dan rakaman bunyi yang dikeluarkan oleh pihak NASA, tiada sebarang bunyi pelik dalam bahasa asing yang mereka dengar.

Itupun kalau pendaratan di bulan benar-benar berlaku, kerana masih menjadi pendebatan adakah Appolo 11 benar-benar mendarat di bulan. Ianya masih diragukan.

Carilah di internet atau di mana-mana, adakah anda menjumpai bukti kukuh mengenai cerita Neil Armstrong ini? (Jika ada harap sudi kongsikan). Bukti dipadam selepas 21 hari ia diterbitkan? Lagi dakwaan tanpa bukti.

Kadang kala kita sering disuap dengan propaganda yang entah dari mana sumber jelasnya kononnya individu terkenal A masuk Islam, Individu terkenal B masuk Islam. Tapi tiada bukti kukuh. Hanya sebagai penyedap artikel, telinga dan hati? Tapi dari sudut pandangan lain, kita seolah-olah membenarkan perkara yang belum pasti (lebih senang cakap syok sendiri) dan jika perkara tersebut memang tidak benar, bukankah ianya fithah?

Kesimpulannya, kalau benar seseorang individu tersebut memeluk Islam, ia adalah satu kebaikan untuknya. Kita tidak perlu mendengar laungan azan di bulan untuk membuktikan agama kita benar, kita tidak perlu buktikan piring astro menghadap kiblat disebabkan Mekah Al-Mukaramah terletak di sana. (Mungkin piring astro menghadap dimana arahnya satellite?). Jika sesuatu perkara mempunyai kajian sanitifik dan bukti kukuh, silakan cetak berapa banyak artikel, tiada salahnya.

Mahu kuatkan iman, bacalah dan fahamilah Al-Quran. Mahu orang lain memeluk Islam, berdakwahlah dengan cara baik. Ada iman, gengamlah sekuat kuat gigi geraham.

Rujukan:
http://islamqa.com/en/ref/20880

http://www.webcitation.org/query?url=http://islamqa.com/en/ref/20880&date=2012-05-03

http://wikiislam.net/wiki/Neil_Armstrong_%28Conversion_to_Islam%29#Fatwa_Ruling_the_Conversion_as_Fabricated

http://mukto-mona.net/Articles/skm/neil_armstrong.htm

http://syarman.com/soft/2011/10/08/fakta-mengarut-yang-memalukan-islam-itu-sendiri/

Thursday jokes. Apa yang berlaku sepanjang berpuasa.

Selamat berpuasa semua.

Sejak bulan puasa, aku semakin malas untuk update blog, ini disebabkan aku tersangat malas walaupun begitu banyak masa lapang. Macam biasalah, asal depan PC mesti dengan secawan nescafe/teh, baru otak berjalan dan semangat untuk menaip. Jadi bila dalam bulan puasa, mood untuk makan dan minum (waktu malam) juga berkurang. Mungkin ada hikmah disebalik semua ini.

Sepanjang aku bermalasan untuk berblog, ada beberapa perkara yang menarik perhatian aku, antaranya ialah tema kemerdakaan, sukan olimpik dan juga....nanti aku ulas perkara yang terakhir ini..keh keh keh.

Seperti yang aku sebut dalam entri lepas, akhirnya menjadi kenyataan. Ya lagu 'janji ditepati' sudah released! #OhGodWhy. Menteri yang berkaitan juga sudah memberi penjelasan mengenai tema kemerdekaan tahun ini. Tapi secara personal, penjelasannya masih tidak memuaskan. Seharusnya tema kemerdekaan mempunyai unsur perpaduan dan cintakan negara. Janji ditepati? Siapa sebenarnya yang menabur janji? Siapa pula yang menepatainya? Siapa pula yang memakan janji? Kesemua jawapannya akan berbalik kepada unsur politik, bukan patriotik.

Dalam bulan puasa ini juga berlangsungnya sukan Olimpik. Walaupun aku bukan seorang penyokong tagar, namun aku juga mengikuti sedikit sebanyak perkembangan atlit negara yang menyertai sukan Olimpik kali ini. Bila menang ikut sorak dan bangga, bila kalah, terimalah seadanya.

Sukan Olimpik kali ini juga di'gempar'kan (tipikal tajuk blog sensasi) dengan penglibatan unsur Freemason. Berlambak pula teori konspirasi muncul di facebook. semakin hari semakin banyak.

Sebenarnya jika difikirkan betul-betul, apalah sangat dengan simbol-simbol Freemason ini. Adakah ianya dapat melemahkan iman anda? Apa yang ditakuti sebenarnya simbol-simbol ini? Segi tiga, freemason. Segi tiga, Freemason. Segi tiga, Freemason. Segi tiga, Freemason. Segi tiga, Freemason. Segi tiga, Freemason. Sejak bila segi tiga ini dipatentkan oleh mereka? Freemason sekarang sudah terlalu mainstream. Lulz.



Perkara yang terakhir tadi, sebenarnya berkenaan dengan penghinaan terhadap Sabah oleh sekumpulan kecil katak di bawah tempurung. Sejak akhir-akhir ini semakin banyak di facebook.

Sebenarnya aku cukup kasihan dengan golongan seperti ini. Pertama, mereka nampak terlalu bodoh dimata rakyat Sabah yang mereka dakwa masih tinggal di atas pokok. Kedua, menyusahkan diri sendiri kerana menjadi bahan cacian. Ketiga, kenapalah bodoh sangat ni? Keempat, kenapalah bodoh sangat ni? Kelima, kenapalah bodoh sangat ni? Keenam, belajar dalam bangunan pun masih bodoh juga. #facepalm. Jangan pula sampai mati pun masih tertanya-tanya, di Sabah ada jual baldi atau tidak. Sadis.

Mungkin juga akaun FB yang mempunyai unsur penghinaan ini adalah palsu dan sesetengah pihak cuba untuk memecah belahkan perpaduan diantara Malaya dan Borneo Utara. Mungkin.

Kepada golongan katak di bawah tempurung yang membaca entri ini, jangan terkejut kerana aku menaip entri ini menggunakan keyboard diperbuat daripada pasir. Tidak lupa juga, baldi dan gayung di rumah ini diimport daripada China. Kau ada? kahkahkah. Kenapalah bodoh sangat. Google kan ada. Sekian.

Tema hari kemerdekaan tahun 2012. Kenapa?

Mungkin semua sudah tahu.

Aku juga ada membaca pelbagai sumber dan keluhan rakyat Malaysia, tidak kira daripada pro kerajaan mahupun pro pembangkang. Rata-ratanya sangat hampa dengan tema hari kemerdekaan pada tahun ini.

Bila tema 'janji ditepati', tentulah kesemuanya juga pasti sama. Logo dah keluar. Cuma yang menjadi pertanyaannya sekarang, adakah lagu tema tahun ini bertajuk 'janji ditepati'? Ada kemungkinan (Aku harap tidak akan berlaku). Tunggu, dengar dan lihat.


Terlalu jauh dan memang sangat jauh jika mahu kaitkan 'patriotik' dengan perkataan 'janji ditepati'. Cubalah gunakan tema yang lebih sesuai, dan mesejnya terus sampai tanpa mempunyai bau-bau politik.

Kalau sebelum-sebelum ini, tidak timbul banyak isu dan rungutan tentang tema kemerdekaan. Tahun ini? Sangat banyak. Ini menunjukkan ada yang tidak kena dengan tema tersebut. Jadi yang bertanggungjawab untuk memilih tema ini kena faham-fahamlah.

Pada pendapat peribadi aku, jika dibandingkan dengan tema 'Keranamu Malaysia' (Tema kemerdekaan yang paling aku suka), ianya lebih 1000 kali patriotik daripada 'janji ditepati'. Lagu Keranamu Malaysia juga adalah antara lagu paling digemari semasa hari kemerdekaan. Itu barulah boleh dipanggil tema hari kemerdekaan. Janji Ditepati? Maaf. Adalah sangat sadis dan menghampakan.

Perlukah mendengar laungan Azan di bulan untuk membuktikan agama kita benar?

Bercerita mengenai Neil Armstrong ke bulan.

Mungkin ada diantara anda pernah membaca mengenai perkara ini. Apabila menjejakkan kali ke bulan, Neil Armstrong telah mendengar laungan Azan dan setibanya beliau ke bumi, beliau telah memeluk agama Islam. (ceritanya lebih kurang macam ni lah).

Sampai sekarang, cerita mengenai Neil Armstrong ini sering dimasukkan di dalam artikel berkaitan dengan Agama. Masalahnya, adakah perkara ini benar? atau hanya propaganda? Adakah bukti kukuh?

Kalau perkara ini tidak benar atau belum pasti bukankan ianya mendatangkan fitnah? Adakah mengatakan seseorang itu Islam walaupun tiada bukti bukan fitnah? Tuduhan tanpa bukti kan suatu fitnah.

Mungkin ada yang percaya bulat-bulat tiada seginya. Maklumlah artikel mengenai agama seharusnya dipercayai. Nanti boleh rosak akidah. Namun harus diingat, yang menulis artikel tersebut hanyalah manusia biasa.

 via

Menurut fatwa yang dikeluarkan oleh Shaykh Muhammed Salih Al-Munajjid, (anda boleh membaca sepenuhnya di sini), khabar mengenai Neil Armstrong memeluk Islam setelah mendengar laungan Azan di bulan telah beredar dikalangan umat Islam, namun tidak terdapat sebarang sumber yang sahih dan boleh dipercayai. Jika Neil Armstrong memeluk Islam, sudah tentulah beliau akan berdakwa kepada orang ramai untuk memeluk islam seperti yang dilakukan oleh Yusuf Islam.

Perkara ini juga seharusnya berlaku kepada individu-individu terkenal yang didakwa memeluk Islam jika ianya benar. Namun, sehingga sekarang tiada bukti. Jangan cakap pula mereka diugut oleh FBI dan agen-agen Freemason untuk menyembunyikan kebenaran.

Neil Armstrong sendiri telah menyangkal dakwaan tersebut dalam buku biografi rasminya First Man: The Life of Neil A. Armstrong yang diterbitkan pada tahun 2005 dan melalui rekod dan rakaman bunyi yang dikeluarkan oleh pihak NASA, tiada sebarang bunyi pelik dalam bahasa asing yang mereka dengar.

Itupun kalau pendaratan di bulan benar-benar berlaku, kerana masih menjadi pendebatan adakah Appolo 11 benar-benar mendarat di bulan. Ianya masih diragukan.

Carilah di internet atau di mana-mana, adakah anda menjumpai bukti kukuh mengenai cerita Neil Armstrong ini? (Jika ada harap sudi kongsikan). Bukti dipadam selepas 21 hari ia diterbitkan? Lagi dakwaan tanpa bukti.

Kadang kala kita sering disuap dengan propaganda yang entah dari mana sumber jelasnya kononnya individu terkenal A masuk Islam, Individu terkenal B masuk Islam. Tapi tiada bukti kukuh. Hanya sebagai penyedap artikel, telinga dan hati? Tapi dari sudut pandangan lain, kita seolah-olah membenarkan perkara yang belum pasti (lebih senang cakap syok sendiri) dan jika perkara tersebut memang tidak benar, bukankah ianya fitnah?

Kesimpulannya, kalau benar seseorang individu tersebut memeluk Islam, ia adalah satu kebaikan untuknya. Kita tidak perlu mendengar laungan azan di bulan untuk membuktikan agama kita benar, kita tidak perlu buktikan piring astro menghadap kiblat disebabkan Mekah Al-Mukaramah terletak di sana. (Mungkin piring astro menghadap dimana arahnya satellite?). Jika sesuatu perkara mempunyai kajian sanitifik dan bukti kukuh, silakan cetak berapa banyak artikel, tiada salahnya.

Mahu kuatkan iman, bacalah dan fahamilah Al-Quran. Mahu orang lain memeluk Islam, berdakwahlah dengan cara baik. Ada iman, gengamlah sekuat kuat gigi geraham.

Rujukan:
http://islamqa.com/en/ref/20880

http://www.webcitation.org/query?url=http://islamqa.com/en/ref/20880&date=2012-05-03

http://wikiislam.net/wiki/Neil_Armstrong_%28Conversion_to_Islam%29#Fatwa_Ruling_the_Conversion_as_Fabricated

http://mukto-mona.net/Articles/skm/neil_armstrong.htm

http://syarman.com/soft/2011/10/08/fakta-mengarut-yang-memalukan-islam-itu-sendiri/

Damn blogger copy paster tanpa link.

Membuat artikel asal (original) mengambil masa paling cepat selama 20 minit (words arrangement, check typo, check fakta, translate, give some personal openion, etc..)

Tapi Copy paste dari artikel asal hanya ambil masa lebih kurang 2 minit. Dah tahu copy paste, bagilah link kepada artikel asal. Sangat damn blogger seperti ini. Sekian.

Words on Wednesday. Pokemon dan internet menipu siapa.

Sebenarnya banyak benda yang aku mahu kongsikan di sini, tapi disebabkan aku ni seorang yang malas untuk menaip panjang lebar, jadi blog ini hiatus terlalu lama.

Sedang aku lepak melayan gambar-gambar kereta mini Pokemon yang dikeluarkan oleh pembuat mainan Jepun (aku dah lupa nama) dengan kerjasama Toyota, terlintas di fikiran ini, pada suatu masa dulu, heboh pasal konspirasi kartun Pokemon ini.


Kononnya terdapat beberapa perkataan seperti Pokemon, Pikachu dan Charmander membawa maksud tersembunyi dalam salah satu sub-bahasa Hebrew. Seperti biasalah, bila dah berkaitan dengan agama dan aqidah, sesetengah manusia dengan sepantas kilat akan disebarkan tanpa membuat sedikit kaji selidik. Bila ada orang lain yang menerangkan perkara sebenar, barulah mereka sibuk untuk mencari kebenaran.

Memang Pokemon telah di haram di sesetengah negara seperti Arab Saudi dan Qatar, tapi bukan disebabkan nama Pokemon dan watak-wataknya membawa kepada sesuatu yang merosakkan akidah.

Ia berdasarkan bagaimana franchise Pokemon ini membawa banyak kesan tidak baik kepada kanak-kanak di negara tersebut seperti lalai dan leka menonton, permainan kad Pokemon mengandungi simbol-simbol agama lain dan juga unsur perjudian, konsep pokemon sendiri menyokong teori evolusi serta beberapa sebab yang lain.

Malah bukan masyarakat islam Islam sahaja, masyarakat Kristian dan Yahudi turut mengkritik. Di Mexico, gereja Catholic mengelar permainana kad Pokemon sebagai 'demonic'. Di Slovakia pula sesetengah organisasi mendakwa ianya mendatangkan kesan buruk kepada kanak-kanak serta di US sendiri banyak sekolah yang mengharamkan permainan kad ini.

"Ah, semua tu ciptaan orang yahudi dan kafir untuk merosakkan aqidah umat Islam!"

Jawapan tipikal untuk menyedapkan hati, namun masih juga gunakan produk ciptaan yahudi dan kafir, tengok tengok filem-filem mereka secara sedar atau tidak. Kalaulah suatu hari nanti ada orang mendakwa bahawa komputer itu dibuat oleh yahudi dan kafir untuk menyesatkan umat Islam, ini kerana komputer adalah berhala masa kini dan semasa menaip dan menekan keyboard komputer. secara tidak sengaja akan membentuk simbol salib dan simbol-simbol pagan.(Kalaulah).

Pasti jawapan tipikalnya ialah seperti "Ala, kita gunakan untuk kebaikan, apa salahnya"

Memang tidak dinafikan filem, animasi, permainan video ada yang dibuat untuk hiburan semata-mata dan memupuk sikap hedonistic. Mungkin kitalah sendiri yang terlalu taksub dengan benda remeh temeh. Kalau tahu sesuatu itu melalaikan. Berhentilah. Kalau sesuatu itu anda yakin boleh merosakkan aqidah anda. Janganlah.

Sebenarnya bukan Pokemon saja yang menjadi mangsa teori konspirasi tingkat tinggi tahap 33 derjat freemason lagi illuminati yang menggerunkan, banyak lagi seperti siri Teletubbies dan Naruto. Kalau diikutkan, hampir kesemua siri TV, animasi dan filem bergenre seperti fiksi dan dongeng tidak selaras dengan logik akal dan agama. Tinggal tunggu giliran untuk dimasukkan dalam senarai konsparasi sahaja.

Zaman internet ini, mungkin ada yang katakan internet menyebabkan fitnah tersebar luas. Tapi dengan internet juga kita boleh mencari kebenarannya. Mungkin lepas ni muncul pula lagi banyak artikel-artikel yang sengaja dibuat-buat untuk menipu dan menakutkan orang lain. Jadi, jangan tertipu dengan mudah, gunakan internet dengan bijak. Sekian.

kupi2 dululah.

Rujukan:
http://news.bbc.co.uk/2/hi/1269050.stm
http://en.wikipedia.org/wiki/Pok%C3%A9mon
http://smzblog.wordpress.com/2008/04/26/agenda-yahudi-bahaya-kartun-pokemon/
http://komuniti.iluvislam.com/topic/2017-bahaya-kartun-pokemon/
http://spesies.wordpress.com/2008/08/18/fatwa-haram-memburu-pikachu/

Words on Wednesday. Bila masa pula ada awan pelik d KK ni?

Gempar! Awan menakutkan muncul di Kota Kinabalu!

"Bila masa pula ada awan pelik d KK ni?" Bisik hatiku. Tapi bila baca entri dan lihat gambar-gambar yang dipaparkan oleh rakan blogger yang lain semasa online, aku cuba mengingati apa yang berlaku pagi tadi. Aku tidak tahu sama ada aku ini slowpoke atau apa, kejadian jarang-jarang berlaku dan ianya berlaku betul-betul di atas atap rumah sendiri.

Tapi ada beberapa perkara yang aku sedar sebelum dan sewaktu kejadian berlaku. Kebetulan? Mungkin.

Pertama, seingat aku, buat pertama kalinya aku terlihat berita ramalan kaji cuaca di TV pada waktu pagi (pada hari tersebut). Seperti biasa, aku nanti-nantikan ramalan cuaca bagi Kota Kinabalu dan memang lain daripada biasa kerana hanya kawasan Pantai Barat Sabah sahaja yang mempunyai awan!

Kedua, sebelum hujan mula turun, tingkap rumah di sebelah barat kelihatan begitu gelap (mendung) manakala tingkap yang menghadap sebelah timur pula sangat terang dengan cahaya matahari. Perkara ini sangat jarang berlaku kecuali hujan panas akan turun, tapi hujan hujan panas waktu pagi memang sangat jarang berlaku.

Ketiga, datuk aku seorang nelayan, selalunya beliau akan ke laut pada awal pagi, tapi hari tersebut beliau cuti. Macam tahu-tahu la pula. Oh mungkin disebabkan angin yang agak kencang daripada biasa membuatkan aktiviti perikanan tergendala seketika pada hari tersebut.

Disebabkan aku berjaga malam (EURO punya pasal), jadi aku tidak sedar apa yang berlaku kerana selepas hujan turun, dengan gear 6 aku dah pergi tidur. Laa..patutlah tidak sedar Haha.

Apapun, syukur semuanya selamat dan yang paling penting sekali, warga-warga Kota Kinabalu dapat melihat sendiri secara live rupa awan Arcus. Akhir sekali, jangan panik pula kalau-kalau awan Kelvin-Helmholtz pula muncul suatu hari nanti. Itupun kalau-kalau.

Arcus Cloud on KK. kredit:1 Suara Sabah

Arcus Cloud on Enschede, Netherlands. via

Words on Wednesday. Bangun.

"Cuba renungkan hari ke hari
Malapetaka di sana sini
Bencana datang dan juga pergi
Tapi pastikan kembali lagi

Kita masih di awang awangan
Berkhayal dengan kemewahan
Hasil usaha peninggalan
Mereka yang telah kita lupakan

Entah apa yang akan terjadi
Bila bencana melanda nanti
Tiada siapa yang peduli
Dalam hidup kita hari ini

Jangan nanti di suatu hari
Menyalahkan sesama sendiri
Bila merdeka tiada erti
Sesalan tiada berguna lagi

Jangan mudah engkau berkata
Dunia hanya sementara
Untuk kau mundur dan leka
buat selama-lamanya

Jangan nanti di suatu hari
Menyesali apa yang terjadi
Kerana engkau masih bermimipi
Di siang hari

Bangun, dari tidur
Bangu, orang timur."


-Bangun-by A.C.A.B-


img via

Sangat panas. Rogol ada, skodeng ada, dedah sana sini, seksi yeah!

Sangat panas. Rogol ada, skodeng ada, dedah sana sini, seksi yeah! - sebuah tajuk eksperimen.

Buat entri blog 'panas' seperti goreng pisang walaupun entri copy paste basi, tetap panas sebab 'isinya' memang sentiasa 'panas' dan ditambah lagi dengan tajuk dan gambar hiasan 'panas'! Pastinya fantastik, bombastik lagi ba dumm tss bro. Mesti dapat trafik tinggi kan? Tapi, jangan lupa yang kau akan dapat bonus dan saham sekali nanti, saham 'panas'.

Tidak nampak pun apa tujuan bahan bacaan seperti ini melainkan untuk menarik nafsu pembaca. Kalau untuk ambil iktibar, letaklah ayat-ayat agama yang menginsafkan pembaca sekali dengan harapan mudahan-mudahan mereka bertaubat. Tapi memang tiada dan tak akan ada.

Yang pasti, itu blog kau, kau punya suka lah kan tapi, jangan lupa yang kau akan dapat bonus dan saham sekali nanti, saham 'panas'.

"Ala, buat entri camni untuk suka-suka ja, sebarkan maklumat!" Tapi, jangan lupa yang kau akan dapat bonus dan saham sekali nanti, saham 'panas'.

"Ini untuk orang yang otai dan pro baca. Untuk release tension, kalau tak suka, tak payah klik dan baca, kau boleh blah oi!" Tapi, jangan lupa yang kau akan dapat bonus dan saham sekali nanti, saham dosa.

"Tu pun nak kecoh, suka hatilah, yang ko sibuk apesal?" Tapi, jangan lupa yang kau akan dapat bonus dan saham sekali nanti, saham 'panas'.

Sehingga lah pada suatu hari...

"Papa, papa ni ada blog kan? Hari tu Aiman ada tengok kat facebook, papa share banyak link. Link yang papa share sumer best-best taw. Ada cerita rogol-rogol, skodeng-skodeng, ada dedah sana sini, seksi yeah! Aiman sangat suka."

"PANG!!!" Tertampar muka sendiri. #facepalm.

Words on wednesday. Jangan bazirkan fries McD anda.

Aku tidak tahu jika perkara ini berlaku di sekeliling anda atau hanya di bandar kelahiranku yang indah ini, Kota Kinabalu (KK).

Setiap kali aku pergi ke Centre Point (CP) dan makan di food court, pasti akan ada kelibat manusia bergerak dari satu meja ke meja yang lain. Ianya bukan waiter! Tapi seseorang yang memberikan sedikit 'buah tangan' kepada anda dengan balasan anda memberikan sedikit sumbangan kepada mereka.

Biar aku berterus terang, sepanjang aku jumpa orang-orang seperti ini, hanya beberapa kali sahaja aku bermurah hati dan masa-masa lainya aku melambaikan tangan untuk memberi maksud tidak berminat.

Balik-balik muka yang sama tiap kali datang food court CP. Aku tidak tahu berapakah mereka dapat dalam masa sebulan menjalankan aktiviti ini. Macam dah jadi kerja tetap pula. Aku tertanya-tanya, adalah mereka perlukan duit ini untuk menampung belanja makan harian atau digunakan untuk perkara lain? Kalau untuk makan, bolehlah aku bagi fries mcD ini.

Tadi aku pergi ke bandar dan sebagai seorang warga KK, lebih meriah untuk merayau di CP. Setelah penat dan lapar, aku pergi merehatkan diri di McD dan memesan double cheese burger satu set untuk dihadam dan sebagai alasan untuk duduk berehat.

Selepas beberapa ketika, muncullah orang yang aku cakapkan tadi. Orang yang sama, mondus operasi yang sama, dari meja ke meja, tapi ianya bukan waiter! Seperti biasa, bila dia dah dekat, aku hanya melambaikan tangan isyarat tidak berminat dan dia terus pergi ke meja seterusnya.

Sambil lepak dan selesai menelan burger, masih ada lagi fries yang tertinggal dan oleh kerana aku makan sambil minum, jadi aku cepat kenyang. Kalaulah aku boleh ikut sunnah Nabi, namun aku tidak boleh makan burger tanpa minum air, rasa tercekik dikala gigitan pertama.

Jadi aku biarkan dulu perut ini melakukan proses penghadaman sedikit demi sedikit sambil memerhati keadaan sekeliling dan mengharapkan akan ada ruang di dalam perut untuk menempatkan fries yang tertinggal ini nanti.

Beberapa minit kemudian, aku terlihat kelibat dua kanak-kanak perempuan dalam lingkungan umur 8 dan 10 tahun. Berpakaian lusuh, bergerak dari satu meja ke satu meja, tapi mereka bukannya waitress! Mereka menghulurkan tangan untuk meminta simpati, aku tidak cam wajah mereka seperti wajah manusia yang aku sebutkan tadi, inilah kali pertama aku jumpa sepanjang makan di kawasan ini.

Adakah aku akan sekali lagi lambaikan tangan untuk menyatakan tidak berminat? Tapi mereka bukannya menghulurkan sedikit 'buah tangan' untuk ditukarkan dengan seringgit lusuh dalam poket ini yang aku sediakan untuk tambang bas. Mereka menghulurkan tangan kosong!

Apabila kelibat dua budak ini sampai ke meja aku, dalam masa sesaat, aku ingin melambaikan tangan, tapi entah kenapa, seperti tiba-tiba tangan ini turun semula dan secara sendirinya mencapai fries tadi lalu memberikan kepada mereka berdua.

Mereka menerima fries tersebut dengan wajah terkejut, gembira dan terus beredar ke meja lain. Aku pun termenung dan berfikir, berapa banyakkah fries dan makanan yang telah aku bazirkan sebelum ini?

Aku harap, anda yang membaca entri ini, kalau mempunyai lebihan fries, jangan tinggalkan begitu sahaja. Ambilah, bungkuskan dan masukkan ke dalam beg plastik percuma yang boleh diminta daripada kaunter, tidak susah mana pun.

Mungkin di dalam perjalanan nanti, anda akan terjumpa orang yang memerlukannya. Mungkin kita terlalu malas dan leceh untuk menghulurkan duit, jadi berilah fries yang ada bersama anda. Semoga Allah akan membalas kebaikan anda.

+1 for restoring my faith in humanity!-via

Tutorial blogger: Buat Admin Control Panel/NavBar yang hanya admin saja dapat lihat)

Tutorial apa nih?

Biasanya aku akan kongsikan tutorial yang sudah aku cuba dan menjadi di blog tiba2jam6petang. Oleh kerana blog ini terlalu senyap kerana hiatus terlalu lama, haha jadi aku buat entry 'tutorial' ini di sini.

Macam biasa juga, aku akan bagi link kepada tutorial asal yang aku ikut, ini sebagai memberi penghargaan kepada si pembuat artikel asal. Maka tiadalah main tapau-tapau code orang lain dan mengaku hak milik sendiri.

Sebelum anda ke laman web yang aku cakapkan, biar aku terangkan sedikit apa itu admin control panel atau aku lebih suka memangilnya admin navbar. Ianya adalah butang shortcut untuk menguruskan blog anda dengan cepat. (lihat gambar di bawah lagi cepat faham)

Aku lebih suka menggunakan kaedah ini daripada menggunakan kaedah bookmark melalui browser. Ianya menjimatkan ruang untuk aku bookmark laman web lain. Sebelum ini, admin navbar untuk blog tiba2jam6petang dapat dilihat oleh semua orang (macam dalam blog ini, ianya masih kelihatan kerana aku malas untuk mengubahnya buat masa ini).

Jadi aku rasa blog aku kelihatan terlalu noob dan tidak begitu professional disebabkan adanya admin navbar yang menggangu dan tidak mempunyai fungsi kepada pembaca.

Hasil daripada tutorial yang aku ikuti, kini admin navbar blog sudah invisible kepada semua orang lain kecuali aku sendiri sebagai admin. Untuk yang berminat, bolehlah mengikuti tutorial yang disediakan di laman web ini. Harap ianya dapat membantu. Sekian.

update: untuk new blogger interface, mungkin anda boleh gunakan code yang di-edit oleh bro Afif Zafri di sini.

Pandangan Admin apabila login blog

pandangan pembaca/admin sebelum login blog

Hari Ibu Adalah haram berdasarkan fakta sejarah kah?

Lagi sekali.

Aku tidak tahu mengapakah perkara sebegini sering berlaku. Kau baca artikel di facebook, tanpa membuat apa-apa kajian, kau terus percaya dan tekan butang share.

Kalau sebelum ini aku ada ulas mengenai artikel April Fool yang sering beredar lagi-lagi pada zaman facebook ini, kali ini artikel Hari Ibu Adalah Haram pula.

Anda boleh lihat artikel yang aku maksudkan di sini atau lihat printscreen di bawah.


Selepas memabca artikel ini, semuanya berlandaskan fakta sejarah yang dimulakan dengan ayat;

"BEWARE!!!! HARI IBU ADALAH "HARAM" ya Allah baru tahu...SEBARKAN....blaa..bla..tuhan pagan..bla..bla.. Anna Jarvis..bla..bla.."

See? Tiada sebarang dalil agama melainkan hanya fakta sejarah. Tiada dinyatakan bahawa Hari Ibu yang disambut di seluruh dunia sebenarnya mempunyai tarikh berbeza-beza disebabkan peristiwa yang berbeza-beza.

Ianya seolah-olah mahu pembaca (yang malas membuat kajian) percaya bulat-bulat bahwa pengharaman hari ibu adalah disebabkan ianya seperti meraikan hari ibu tuhan pagan, blaa..blaa..blaa.

Sebenarnya terdapat beberapa pendapat dan fatwa (menyokong dan tidak menyokong) daripada ulama terkenal mengenai hal ini, anda boleh membacanya di sini, sini dan sini. Yang paling pentig, jangan lupa buat cross references.

Sebenarnya bukan hari ibu haram atau tidak yang aku mahu ceritakan dan ulas dalam entry ini. Tapi mengapa perkara sebegini selalu terjadi di Facebook. Baca, percaya dan kongsi (tanpa membuat sebarang kajian).

Zaman sekarang sangat mudah untuk mendapatkan maklumat, tapi orang semakin malas untuk mencari kebenaran maklumat tersebut. Dan jangan terkejut jika satu masa nanti, artikel yang hanya dikuatkan dengan fakta serjarah (tanpa disertai dalil agama) saja boleh mengatakan bahawa (ini contoh);

Sukan olimpik? haram. (sukan olimpik diawalnya adalah untuk penghormatan kepada Zeus). source

Menggunakan kalendar tahun masihi? haram. (tahun masihi, anno domini bermaksud In the Year of Our Lord Jesus Christ, adalah tahun yang digunakan oleh umat Nasrani menyambut kelahiran Jesus). source

Menggunakan lambang bulan sabit di masjid dan bendera? haram. (kerana simbol bulan sabit pada mulanya adalah simbol tuhan pagan, namun ianya digunakan oleh Empayar islam Turki Uthmaniah dan Mughal sebagai lambang dan ianya kekal digunakan oleh negara negara islam selepas kejatuhan empaya-empayar ini. Tambahan pula, kerajaan pra islam Turki, Göktürks menggunakan lambang bulan sabit pada duit syiling mereka). source

Anda boleh lihat sendiri, kalau berpandukan hanya fakta sejarah, memang semua orang akan cenderung mengatakannya haram. Sebab itu lah jika perkara (artikel) berkaitan dengan agama, pastikan semua dalil agama dan fakta disertakan. Sekian.

SAJA2: trafik dari ping busuk mencurah-curah jatuh ke ladang gandum!

Sebenarnya belum sampai sebulan (baru 15 hari) aku gunakan khidmat ping busuk ni untuk ping entry dari blog tiba2jam6petang. Walaupun dah lama tahu kewujudannya.

Tadi aku perasan trafik aku melonjak naik daripada biasa pada hari ini. Jadi aku check akaun nuffnang,  aku dapati semua trafik tu datang dari ping busuk!

Well..tidak sangka juga entry KENAPA PEMBACA BERITA CUACA TIDAK BOLEH MEMAKAI BAJU HIJAU tersenarai di laman web busuk.org dalam post menarik untuk minggu ini.

Disebabkan blog aku masih baru, jadi trafik tidaklah begitu ba dum tss!. Apapun, terima kasih kepada busuk.org kerana tolong promote blog aku walaupun sekejap. :>

Monday note. RIP Si Putih.

Belasungkawa.

Kelmarin (06.05.2102) merupakan hari kematian kucing kesayangan aku, si Putih akibat dilanggar kereta. Nasib baiklah ada seorang budak yang bagitau, kalau tidak aku pun tidak akan tahu sampai bila-bila disebabkan budak-budak yang lain dalam proses untuk korek lubang dan kubur. huhu

Lepas tahu, aku minta budak tersebut untuk membawa mayat si Putih ke halaman rumah, dan aku pergi kuburkan sendiri.

Tidak tahu siapa yang langgar dan aku tidak mahu salahkan sesiapa, tapi aku mahu ingatkan sesiapa yang memandu di kawasan kampung tu, berhati-hatilah. Aku tidak pernah lagi jumpa kucing yang mati dilanggar kereta di kawasan kampung ni. Malang nasib si Putih. Kalau tidak disengajakan, boleh dimaafkan. tapi kalau memang sengaja langgar, itu urusan kau dengan Tuhan.

Apapun, aku sudah cuba mengjaga si Putih sebaik mungkin dan tetap merasa sedih dengan kehilangan si Putih kerana terlalu banyak kenangan dengan kucing ini daripada UMS (sewaktu si Putih masih kecil) sehingga ke Rumah ini (lebih kurang 10 bulan).

kucing warna hitam tu adalah ibu kepada si putih, yang tinggal di Blok G kediaman B UMS.

Beberapa hari selepas menjejakkan kaki di rumah baru, si Putih menyusu dengan ibu dan adik beradik angkat.

Beberapa bulan tinggal di rumah aku, biasanya makan tengahari di halaman rumah.

Suatu hari, blackout di rumah.

Menjadi model kepada pepakura Iron Man yang aku buat.

Makan bersama keluarga. Anak kucing yang mempunyai warna putih adalah anak si Putih bersama kucing betina yang hitam keemasan sebelah kiri sekali.

Anak Si putih yang ini juga telah mati dahulu lebih kurang sebulan sebelum kejadian yang menimpa si Putih.


Selamat tinggal si Putih.

Words on wednesday. Mereka adalah saudara, kawan dan jiran.

Mereka adalah saudara,
Mereka adalah kawan,
mereka adalah jiran,
Tapi kerana perbezaan Ideologi,
rumah yang mereka duduki mula bergoncang.

Mereka adalah saudara,
Mereka adalah kawan,
mereka adalah jiran,
Tapi sudah mula hilang rasa hormat antara satu sama lain,
Kesilapan ditegur dengan kekerasan.

Mereka adalah saudara,
Mereka adalah kawan,
mereka adalah jiran,
Masa marah semuanya jadi musuh,
Tidak ingatkah masa gembira bersama dahulu?

by dari tadi pagi on kupi2dulu


Jangan salahkan sesiapa bila muka kau ditampar oleh fakta.

Zaman internet.

Laman sesawang dan media sosial terutamanya facebook adalah medium dan cara mudah untuk mendapat dan menyebar segala maklumat dalam sekelip mata.

Kalau dulu, sebelum berkembangnya internet, kita sering gunakan medium seperti surat khabar dan juga tv untuk mendapat maklumat.

Kalau kau seorang pembangkang, kau akan membaca dan melanggan akhbar pro pembangkang setiap hari. Kalau kau sokong kerajaan, kau akan baca dan membeli akhbar pro kerajaan. Kalau kau seorang yang neutral, kau akan beli akabar untuk mendapatkan infoc semasa dan suka,info politik sebagai bonus.

Lepas dah baca, bolehlah sembang di kedai kopi dengan kawan-kawan.

Sekarang ni, hanya melalui facebook, pelbagai info boleh didapati melalui group dan fan page diwujudkan mahu dari pihak kerajaan, pembangkang atau NGO. Lepas dah baca, bolehlah share dengan orang lain pula.

Tapi, yang menjadi persoalannya, adakah kau mengetahui sepenuhnya apa isu yang kau kongsikan dengan orang lain? Atau kau sekadar menjadi pak turut dan pencacai?

Kadang-kadang janganlah terlalu taksub untuk membaca hanya daripada sumber dan pihak yang kita sokong sahaja, kenalah juga baca daripada pihak yang lain. Jadi barulah lebih jelas isu tersebut.

Bila mana kau sendiri tidak jelas apa yang kau kongsikan, jangan salahkan sesiapa bila muka kau ditampar oleh fakta pada suatu hari nanti.

Seriusnya membaca? kupi-kupi dulu lah. :>

Duit pinjaman ini bukan bapa kau yang punya.

Selamat datang ke kampung ini!


Ada sebuah kampung dengan bilangan penduduknya mencecah 290 orang. Dikalangan penduduk kampung ini memilih ahli jawatan kuasa (ajk) melalui pemilihan yang diadakan selama 5 tahun sekali.

Apa yang menarik mengenai kampung ini, mereka mempunyai tabung khas yang diuruskan oleh ajk dan kesemua orang kampung merupakan pemilik kepada tabung ini. Duit rakyat.

Tabung ini digunakan untuk memberikan pinjaman kepada anak-anak muda kampung untuk belajar. Bila dah habis belajar dan bekerja, anak-anak muda ini harus membayar balik pinjaman tersebut untuk digunakan oleh generasi akan datang.

Tapi suatu hari, golongan anak muda yang menerima pinjaman tersebut tiba-tiba mengadakan demo jalanan untuk meminta hutang mereka dimansuhkan, pinjaman dari tabung ini juga perlu dimansuhkan!

Wahai anak kampung yang berdemo, jika mahu pinjaman ini dimansuhkan selamanya, pastikan hutang kau dilangsaikan dahulu. Memang duit tersebut bukan milik AJK kampung, ianya milik kau kerana kau adalah salah seorang warga kampung ini. Duit daripada tabung tersebut adalah milik kita bersama!

Jika kau berhutang dari tabung ini, bererti kau juga berhutang kepada aku, si Usop, si Gopal, jiran terdekat kita si Ah chong dan kepada semua orang kampung. Apa tahi dah berhutang tak mahu bayar? Shame on you.

Dari meja study sambil kupi2, sekian dulu daripada si Pele, calon SPM kita tahun ini.

Selesema lag.

Husss!

Sekali lagi hingus mencurah-curah jatuh keladang gandum. Seperti biasa, bila sakit tekak, mesti diikuti dengan selesema. Aku tidak tahu sama ada ianya hanya terjadi kepada aku atau orang lain juga.

Tidak pernah pula sakit tekak dan kemudiannya terus sembuh. Harapkan gula-gula Strepsils, ianya hanya melegakan dalam masa yang singkat, lepas tu sakit tekak akan diteruskan juga. Lebih baik aku makan gula-gula Hacks dan Kiss Me setiap masa, sekali rembat sampai 3 biji dalam mulut, nyaman.

Kupi2 dengan air kosong dan ubat. sekian.

Merancang dengan hebatnya tetapi...

"Kok kokokok!" Suara ayam berkokok.

Aku bangun awal pagi, muka kusut, tahi mata bertimbun. Perghh nyaman bangun awal-awal n ditambah dengan tidur yang nyenyak malam tadi.

Aku capai tuala, terus melangkah ke kamar mandi. Tanpa berlengah buka shower dan terus basahkan badan. Capai berus gigi bersama colgate tetapi ianya jenama Darlie.

"Apasal pula semua ubat gigi di panggil colgate?" "Ah ini sebab jenama Colgate yang datang dulu," sahutku di dalam hati.

Sambil memberus gigi, fikiran aku mula membuat rutin hariannya, terus melayang-layang dan mencerna apa sahaja yang terlintas di hati ketika itu. Aktiviti merenung lagi jauh diteruskan sambil mandi dan pelbagai idea sudah tercipta, pelbagai rancangan telah dituliskan dan aku sudah tahu apa yang patut aku lakukan selepas keluar daripada kamar mandi.

Selepas siap segala aktiviti didalam kamar mandi, mulakan langkah pertama aku, pakai baju dan terus bersarapan. Selepas membuat secawan nescafe, aku mencapai beberapa biskut Hup Seng di dalam kontena dan terus menuju ke hadapan PC.

Hari ini aku akan tuliskan di dalam blog apa yang aku fikirkan dan ke mana fikiran aku jauh melayang tadi.

Walau banyak idea mencurah-curah jatuh ke ladang gandum tadi , secara tiba-tiba ianya beku seperti dimasukkan ke dalam peti ais. Segala yang dirancang tidak menjadi. Segala idea yang mahu ditaip hilang begitu sahaja. "Ah biarlah, mungkin nanti akan ada idea yang lebih baik lagi".


Kesimpulannya, kita hanya mampu merancang. Jadi jangan berasa hampa jika apa yang kita rancang itu tidak menjadi seperti yang kita harapkan.

Ah kupi2 dulu lah sambil tunggu idea cair balik. :D.

Benda paling mahal di dunia. Apa yang mahal sebenarnya?

Mahal berdasarkan apa pada hari ini?

Jika anda perasan, setiap kali muncul benda paling mahal di dunia seperti, laptop, ipad, iphone, handphone, pen, jam, kereta dan yang terkini sushi!

Berlian diletakkan pada bahagian atas mutiara yang terdapat pada permukaan sushi menjadikannya sushi paling mahal di dunia.
Sumber: kosmo

Satu persamaan benda termahal ni ialah, apa yang menjadikannya mahal bukan benda itu, tapi emas, mutiara, dan juga bahan-bahan berharga yang ditambah pada benda tersebut.

Semua pun boleh jadi yang termahal walau tahi sekali pun kalau di tambah emas dan permata! Kalau anda ada barang kemas yang harganya paling mahal di dunia, letak saja atas tahi anda, maka tahi anda akan jadi tahi paling mahal. See?

Tidak adil untuk menjadikan sesuatu itu mahal dengan meletakkan barang kemas dan berharga. Jika diikutkan betul kumbang yang makan tahi (tahi lagi) lebih mahal daripada emas permata kerana ianya bernyawa. Nyawa tidak dapat dibeli dengan benda lain.

Sepatutnya yang menjadikan sesuatu itu mahal bukanlah dengan meletak barang kemas dan berharga, tetapi kualitinya dan bagaimana sukarnya proses membuat benda tersebut. Contoh terdekat ialah serunding dan kek lapis Sarawak yang sedap dan lazat dimakan!

ceh, macam serius. kupi2dululah. haha.

April Fools - Jangan Kau dibodohkan secara halus!

Lamanya tidak lepak di sini.

Esok 1 April 2012, suatu hari yang dikaitkan dengan 'kebodohan'. Fobia tidak bertempat, mungkin. Ada sedikit sentimen agama mungkin. Disebabkan satu artikel, ya.

Kalau anda sedar, ada beberapa artikel popular yang beredar setiap kali tibanya 1 April setiap tahun. Artikel apa?

Artikel mengenai  disebalik April Fools dan kejatuhan Islam di Sepanyol serta pembunuhan beramai-ramai penduduk Islam Sepanyol. Isi utama artikel ini ialah, April Fools sebenarnya tarikh untuk memperingati hari tersebut.

Tidak tahu siapakah penulis asal yang membuat artikel ini dan untuk menjejak kembali mungkin sangat sukar kerana artikel dengan isi yang sama sudah beredar melalui emel dalam bahasa English sejak tahun 1997!

Apa yang menyedihkan, artikel ini (versi bahasa melayu) sering di-copypaste oleh orang lain dengan membuta tuli tanpa membuat rujukan.

Bila anda terbitkan (atau copypaste) artikel tanpa rujukan, orang (yang bijak) akan meragukan kesahihan cerita anda tapi, aku yakin lebih banyak yang percaya bulat-bulat dan menyebarnakknya tanpa membuat kajian terlebih dahulu.

Barang bagus harus dikongsi! kan? Tapi bukan semuanya 'bagus', pasti ada buruk disebaliknya.

Aku tahu niat untuk berkongsi maklumat yang dirasakan patut untuk disebarkan adalah baik, tapi bagaimana jika maklumat yang disebarkan mempunyai kesalahan fakta?

Dan bagaimana jika pembaca (yang bijak) mahukan kepastian fakta dan rujukan? bolehkah anda sahkan kesahihan cerita yang anda sebarkan? Itulah gunakan rujukan. Rujukan yang berasas dan boleh di kreditkan!


Berbalik kepada isu utama, aku juga sedang mencari kepastian, benarkah 1 April ini merupakan tarikh pembunuhan penduduk Islam beramai-ramai di Sepanyol semasa berakhirnya pemerintahan kerajaan Islam di sana?

Pencarian aku berakhir dengan menjumpai beberapa dozen artikel yang sama, sama, dan sama namun tiada sumber rujukan melainkan link 'copypaste daripada'.

Ok. Untuk memastikan perkara ini, Aku teruskan pencarian dengan menggunakan kata kunci;

"Exact date, fall of Islam in Spain"

Kalau benar 1 April ini adalah tarikh sebenar, maka ianya akan tercatat dalam sejarah. Daripada maklumat yang aku temui, Kota Islam yang terakhir di Sepanyol ialah Granada. Jatuhnya kota ini ketangan tentera Ferdinand and Isabella bukan pada 1 April, tetapi pada 2 January tahun 1492.

Dari mana datangnya tarikh 1 April ini? Tettt! Tiada maklumat.

Jika ikutkan sejarah, salah satu peristiwa yang dikaitkan dengan April fools ialah pada 1 April 1572, semasa pemberontak Belanda berjaya menawan bandar Den Briel dari tentera Sepanyol yang dipimpin Lord Alva dan dipercayai nama bandar ini dinamakan sempena hari tersebut sebagai penghinaan kepada tentera sepanyol dan Lord Alva.

Seterusnya, cerita disebalik 1 April yang dikaitkan dengan sejarah kejatuhan pemerintahan Islam di Sepanyol dalam artikel tersebut telah disangkal dengan beberapa fakta sejarah.

Anda boleh membaca artikel yang menyangkal 'cerita disebalik 1 April' ini di sini (BI), sini (BM) dan sini (BI) dan banyak lagi laman web.

Sebenarnya aku tidak kisah tentang 1 April ni kerana ianya adalah hari biasa bagi aku dan aku juga tidak mahu ulas mengenai sejarah April fools yang berlambak di internet.

Namun penyebaran artikel yang tidak dapt dipastikan kesahihan faktanya harus dihentikan. Mereka yang menyebarkan artikel tersebut bila 1 April tiba tidak sedar bahawa mereka sendirilah telah 'dikenakan' pada hari April Fools.

Janganlah penipuan sejarah ini dijadikan satu alasan utama mengapa april fools tidak boleh disambut oleh umat Islam, kerana secara dasarnya memang April Fools tidak boleh disambut oleh umat Islam atas beberapa dalil, sila tanya Ustaz.

Harap anda tidak meraikannya kerana ianya bukanlah budaya kita dan tiada siapa yang suka dipermainkan. Jika mahu bergurau, setiap hari pun boleh kan? Tapi janganlah melebihi batas, nanti makan penumbuk pulak. :>

p/s: Rajin pula aku taip panjang-panjang, lepas ni kupi2dulu lah. b-)

rujukan:
islamtomorrow- "April Fools? or ' MUSLIM' FOOLS DAY?"
irfi.org- the truth about april fools.
akuislam- Peristiwa April’s Fool, Adakah Ia Benar Terjadi?
wiki-Kingdom of Granada
museumofhoaxes- origin of april fools day
wiki-Expulsion of the Moriscos
wiki-Islam in Spain
wiki-Alhambra Decree
wiki-Persecution of Muslims

Words on wednesday #2. All lands are our homeland.

When Tariq burned his boats on Andalusia’s coast,
His men observed: “It was an unwise thing to do.

We are so far from home; how shall we now return ?
Foregoing means is wrong in the Divine Law’s view.”

He laughed and, putting his hand on his sword, declared:
“All lands are God’s and they are all our homeland too.”


From: Payam-e-Mashriq (Message from the East), published in Persian, 1923.

Bangkit Rakyat Sabah!

Tanyalah apa masalah utama rakyat Sabah, selain daripada kekurangan infrastruktur di kawasan pedalaman, anda pasti terdengar perkataan "PILAK"

Aku sungguh kesal kerana isu PTI di Negeri ini tidak pernah selesai. Waktu PRU yang lepas, janji-janji manis yang didengari ialah "menyelesaikan masalah PTI di Negeri Sabah".

Memang ada operasi untuk membasmi PTI ini, aku juga ada terbaca di akhbar-akhbar tempatan, namun sayangnya ia seperti hangat-hangat tahi ayam. Setiap saat semakin sejuk, akhirnya lesap tanpa khabar.

Mungkin masalah ini sengaja dibiarkan berpanjangan oleh pihak-pihak tertentu untuk medapatkan sokongan politik atau menunggu para PTI ini beranak-pinak dan mendapatkan dokumen yang sah untuk menjadi warganegara ini? Apa mereka peduli?

Aku tidak tahu sama ada janji manis yang sama akan digunakan semula pada PRU yang akan datang, tapi rakyat sekarang sudah semakin celik dengan perkembangan internet namun ada juga yang semakin 'bodoh'. Jadi, jika mahu membuat janji manis, sila pastikan janji anda tidak expired!

Sudah tiba masanya rakyat Sabah bertindak, jika kita yang mahukan perubahan, maka kita jugalah sendiri yang akan bertindak.

BANGKIT RAKYAT SABAH!

Words on wednesday. Al-Fatihah.

“You can shed tears that she is gone,
or you can smile because she has lived.
You can close your eyes and pray that she'll come back,
or you can open your eyes and see all she's left.
Your heart can be empty because you can't see her,
or you can be full of the love you shared.
You can turn your back on tomorrow and live yesterday,
or you can be happy for tomorrow because of yesterday.
You can remember her only that she is gone,
or you can cherish her memory and let it live on.
You can cry and close your mind,
be empty and turn your back.
Or you can do what she'd want:
smile, open your eyes, love and go on.”


by David Harkins (British Poet and Painter b.1958)


Dua kilang sabun dengan idea berlainan untuk mengatasi masalah yang sama.

Bagi aku, idea yang bagus ialah idea yang paling ringkas tetapi memberi perubahan yang besar.

Aku masih teringat kepada cerita dua kilang sabun yang diceritakan oleh seorang lecturer masa di universiti dulu.

via: google img.

Terdapat dua kilang sabun yang bersaing. Setiap kilang membungkus sabun mereka menggunakan kotak kecil untuk setiap sabun. masalah yang dihadapi oleh kedua kilang ini ialah, pelanggan selalu mengadu kerana terdapat kotak yang kosong (tidak mempunyai sabun) yang dijual ke pasaran. Ini menyebabkan prestasi jualan kedua kilang ini jatuh.

Jadi untuk mengatasi masalah ini, kedua2 pemilik kilang masing2 mencari jalan untuk mengesan kotak yang kosong sebelum ianya terjual ke pasaran.

Kilang yang pertama iaitu Kilang A, pemiliknya memikirkan suatu alat yang baru mesti dicipta untuk mengesan kotak sabun yang kosong. Jadi beliau membelanjakan wang 10 ribu ringgit Malaysia untuk membina sebuah mesin canggih yang akan mengesan kotak yang tidak mempunyai sabun.

Apabila kotak tanpa sabun dikesan, pekerja kilang akan asingkan kotak tersebut daripada flat escalator dimana sabun2 ini sedang bergerak menuju ke bahagian packaging kotak yang lebih besar sebelum diedarkan ke pasaran.

Dengan kejayaan mencipta mesin ini, tiada lagi kotak yang kosong tanpa sabun terjual ke pasaran. Prestasi jualan kilang kilang A pulih semula walaupun memakan masa dan kos yang sangat mahal.

Sementara kilang kedua pula, kilang B, untuk mengatasi masalah ini, pemiliknya hanya membelanjakan wang sebanyak 150 ringgit Malaysia sahaja untuk menyelesaikan masalah ini.

Dengan itu, kilang B menjimatkan banyak wang dan tenaga pekerja. Anda mesti tertanya-tanya bagaimana 150 ringgit Malaysia ini berjaya menyelesaikan masalah tersebut dibandingkan dengan kilang A yang membelanjakan ribuan ringgit untuk menyelesaikan masalah yang sama.

Sebenarnya pemilik kilang B memanafaatkan objek2 di sekelilingnya dan tidak perlu bersusah payah untuk mencipta suatu alat baru untuk mengesan kotak kosong tersebut. Apa yang beliau perlukan hanyalah membeli sebuah kipas angin yang di hadapkan ke arah flat escalator dimana sabun2 sedang bergerak ke bahagian packaging yang lebih besar. Jadi apabila kotak tanpa sabun melaui dihadapan kipas angin ini, secara sendirinya kotak ini akan ditiup jatuh. Maka selesailah masalah kilang B ini.

Kesimpulannya, idea yang baik ialah idea yang ringkas, mudah dan realistik dan ianya dapat mengatasi masalah secara menyeluruh.

Mari lihat beberapa idea ringkas di blog tiba2jam6petang, HOW TO: MEMANFAATKAN BENDA DI SEKELILING ANDA (15 GAMBAR).

kupi2 dulu lah:>

Saja2: Bahasa penaipan blog aku

Pada mulanya aku membuat blog bertujuan untuk "saja2" dan blog pertama aku memang penuh dengan entry personal yang ditaip menggunakan bahasa 'sms' Sabahan.

Oleh kerana kebanyakan rakan blogger bukan berasal Sabahan, aku pun cuba untuk membiasakan diri menaip menggunakan bahasa baku (baca: bahasa Melayu Malaysia) dan menukar blog tiba2jam6petang daripada blog personal kepada blog yang lebih santai dan berinformasi dangan menggunakan bahasa kebangsaan dan kadang kala diselitkan dengan bahasa Inggeris.

Oleh sebab pada awalnya, aku masih terbiasa menggunakan bahasa Sabahan sebagai medium penaipan aku dalam dunia blog, jadi aku buka blog kupi2dulu yang bertujuan untuk penaipan aku dalam bahasa Sabahan.

Semakin hari, aku mula menyedari dan lebih selesa dengan menggunakan bahasa standard yang semua orang boleh faham walaupun kadang2 struktur ayat masih berbentuk sabahan tanpa aku sedari.

Mungkin aku sudah mula menjumpai ciri2 dan gaya penaipan aku dalam dunia blog ini. Jadi mungkin dan seterusnya, aku akan menggunakan bahasa yang semua orang boleh faham, namun bahasa sabahan tetap aku gunakan untuk entry2 khas yang ada kaitan rapat dengan Sabahan.

Saja2, kupi2 dululah.

The Arrivals Soundtrack: The Fountain: The road to awe.

Saja mahu kongsikan.

Apabila melihat video di bawah, aku teringat kepada siri arrival yang aku pernah tonton di youtube beberapa tahun lalu.

Memang banyak orang becakap pasal siri ini dan ada juga yang mengkritik. Tapi bagi aku ianya ialah satu video yang membuka minda dan membuatkan kita berfikir.

Aku rasa latar belakang muzik yang digunakan dalam siri ini memang sangat sesuai dan dapat menimbulkan suasana misteri dan meninggalkan kesan yang mendalam kepada penonton. Macam yang aku kata tadi, apabila mendengar video di bawah, aku terus teringat kepada siri tersebut. Seingat aku, ada beberapa lagi muzik yang digunakan, tapi muzik yang ini lebih menonjol.



Apapun, ini bukan blog konspirasi. kupi2 dulu :D

Saja2: Kena selesema berturut-turut

Akchuu!

Idea banyak tersangkut di udara kerana aku mengalami selesema kali kedua selepas selesema. Ya, ingus daripada selesema pertama yang mencurah-curah jatuh keladang gandum baru kering sehari, kena pula selesema kali kedua. Selalunya dimulakan dengan sakit tekak, then baru selesema dan sudah tentu kahak hijau, ahakptui! haha.


Mungkin aku kurang bernasib baik atau antibodi salah download data semasa selesema kali pertama, jadi kenalah redownload balik. Well, apapun syukur masih hidup dan boleh kupi2 lagi:>

Sedikit cerita mengenai buku Yakjuj & Makjuj.

Sedikit 'cerita' daripada buku hasil penulisan Muhammad Alexander yang bertajuk Yakjuj Dan Makjuj: 5 gelombang Pembawa Bencana.


Sebenarnya aku tidak pernah buat review atau ulasan mengenai buku yang dibaca dan memang tidak akan buat review. Mungkin aku kurang berbakat dalam memberi ulasan yang bagus. Jadi di sini aku cuma mahu 'cerita' sedikit apa sebenarnya yang terkandung dalam buku tersebut. Setakat ini aku berjaya menghabiskan 7 bab daripada 14 bab dalam buku ini.

Mungkin terlalu awal untuk bercerita kerana baru setengah daripada buku ini aku baca, tapi lebih baik aku ceritakan sedikit sebelum terlupa :>

Seperti yang aku taip dalam entry yang lalu, aku membeli buku ini kerana berminat dengan sumber2 sejarah lama yang di dalamnya dan untuk membaca bahan seperti ini, kita kena membuka minda kerana sebahagian sumber selalunya melibatkan budaya2 asing dan juga kitab2 agama lain.

Daripada pembacaan awal aku, kaum Yakjuj dan Makjuj adalah kaum manusia yang berasal daripada keturunan anak nabi Nuh, iaitu Yafits dan daripada keturunan Yafits ini berkembang menjadi pelbagai bangsa dan kaum nomad yang tinggal di kawasan padang rumput Eurasia. Sejarah mencatatkan bahawa kaum nomad/barbar (e.g Tartar, hun, mongul, sychtia dll) sering menyerang kota2 dan bandar temadun2 awal seperti tamadun Mesopotamia, Indus, Mesir dan juga China. Kaum2 nomad yang menyerang ini sememangnya adalah kaum yang ganas dan merampas serta menjarah tanah yang diserang untuk survival mereka. Daripada tajuk buku ini, terdapat 5 gelombang pembawa bencana yang mungkin merujuk kepada siri serangan2 tersebut.

Dan seperti yang diketahui, kawasan padang rumput Eurosia sangat luas di berada sebelah utara telah dipisahkan daripada kawasan2 bertamadun (terutamanya di lembah2 sungai yang subur) dengan benteng semulajadi (e.g Pergunungan Himalaya, Laut Hitam, pergunungan Kaukasus, Gurun Gobi dll.) yang mengelilingi wilayah padang rumput tersebut. Ianya hanya dapat ditembusi oleh bangsa barbar ini melalui bebrapa jalan. Mengenai tembok yang dibina oleh Iskandar Dzulkarnain, ianya juga ada juga disebut didalam buku ini.

Untuk mengenali asal perkataan Yakjuj dan Makjuj, salah satu kaedah yang digunakan oleh penulis ialah menjalankan kajian lingustik terhadap bahasa bangsa2 yang penah diserang oleh bangsa barbar ini. Dengan kajian lingustik ini, sebarang perkataan yang berkaitan dengan Yakjuj dan Makjuj yang diserap oleh bangsa yang pernah diserang akan dianalisis. Hasil daripada analisis ini, didapati beberpa perkataan berkaitan dengan Yakjuj dan Makjuj yang memberi maksud dan gambaran terhadap ciri2 bangsa barbar masih kekal digunakan dalam bahasa bangsa yang diserang.

Kajian daripada kitab2 lama dan sejarah bangsa lain juga memberi banyak maklumat untuk mengenalpasti siapakah sebenarnya Yakjuj & Makjuj ini. Seperti yang aku tegaskan dalam entry yang lalu, Jika ada sebarang pendapat dan ulasan mengenai Yakjuj dan Yakjuj ini, ianya terpulang kepada anda sendiri untuk menerimanya sebagai pengetahuan dan juga membuka minda untuk berfikir.

Apapun, terlalu awal untu memberi kesimpulan mengenai tulisan2 didalam buku ini.

Aku juga tidak akan menceritakan lebih terperinci mengenai isi buku ini kerana ianya akan menjadi terlalu panjang jika disebut satu persatu dan aku juga belum habis membaca buku ini. Jika anda benar2 berminat, anda boleh membeli dan membaca buku ini sendiri.

Jadi aku hentikan saja sedikit cerita mengenai buku ini di sini, dan teruskan dengan membaca Bab 8 sambil kupi2:>

Saja2: Membeli buku karya Muhammad Alexander.

Hari ni aku pergi ke kedai buku.

Sebenarnya 1 minggu yang lalu aku ada ke kedai buku juga tengok2 bahan bacaan yang menarik. Seperti biasa, aku akan ke kedai buku komik dulu, lihat kalau2 ada Lawak Kampus yang baru. Harap2 Keith akan keluarkan lagi jilid 13 dan aku juga tunggu karya terbaru daripada Zint. Tapi hampa belum ada.

Jadi, untuk tidak mensia-siakan duit (untuk beli komik) tersebut, aku pergi cari bahan bahan yang ilmiah sikit. Terfikir juga untuk mula mengumpulkan koleksi buku2 ilmiah pula (konon). Lagipun sebab utama aku lebih suka beli komik daripada bahan ilmiah kerana kebanyakan bahan ilmiah aku hanya cari melalui internet. Mungkin dengan membeli buku, bolehlah aku meluangkan masa kepada benda lain daripada online sahaja.

Sebenarnya buku yang aku beli bukanlah ilmiah sangat pun, ianya lebih kepada subjek sejarah. Buku tersebut ialah hasil penulisan Muhammad Alexander yang bertajuk Yakjuj Dan Makjuj: 5 gelombang Pembawa Bencana.

Sebelum ini beliau juga pernah menulis Beberapa buku seperti 'Yakjuj Dan Makjuj: Bencana Di Sebalik Gunung' dan 'Alexander adalah Zulkarnain'. Walaupun aku belum membaca kesemua buku beliau, namun aku sudah membaca beberapa review2 dan kritikan serta pujian pembaca (secara online) mengenai buku yang ditulis oleh beliau.

Mengenai buku yang aku beli? Well, apa yang menarik minat aku untuk membeli buku ini ialah kerana kajian ilmiah (sejarah) yang terdapat di dalam buku tersebut. Sudah tentunya 'ancient history' yang memang salah satu bahan bacaan yang aku suka baca (secara online) pada masa lapang.

Mengenai persoalan yakjuj dan makjuj pula, sebarang pendapat dan juga ulasan yang terdapat di dalam buku tersebut mungkin boleh diterima sebagai pengetahuan dan juga membuka minda kita untuk berfikir.

Nanti ada bajet dan masa, aku akan cuba membeli buku lain pula. Jadi aku akan kurangkan masa untuk online beberapa hari ini untuk menghabiskan buku setebal 749 muka surat dan sudah tentulah sambil kupi2! :>



Jangan bunuh internet.

Macam tajuk drama pula.

Sebenarnya aku cuma mahu buka suatu topik yang mungkin tidak terlalu berat, tapi, aku mahu sampaikan kepada semua pembaca.

Dengan wujudnya dunia internet, sudah pasti kita akan dapat kongsikan banyak info dan pelbagai maklumat.

Sebenarnya apa yang aku maksudkan dengan membunuh internet ialah, apabila anda terbitkan suatu bahan di dalam blog dan laman web yang bukan asal (original) daripada anda sendiri, anda tidak kreditkan dan linkkan kepada sumber tersebut. Tidak susah mana pun untuk meletak link kepada sumber asal bahan yang anda ambil.

Anda sudah ambil bahan daripada website sekian sekian walaupun tanpa memberitahu pemilik website tersebut. Apa salahnya meletakkan kredit kepada website tersebut sebagai tanda penghargaan dan juga sedikit pencarian ilmiah anda dalam dunia internet.

Tidaklah orang lain memanggil anda sebagai 'pencuri' bahan daripada website lain. Ini kerap kali terjadi kepada bahan2 dalam blog aku sendiri.

Seperti yang anda tahu blog tiba2jam6petang merupakan suatu blog perkongsian bahan2 daripada banyak website dan ditambah dengan penulisan serta sedikit research aku sendiri. Aku juga akan memberikan kredit dan link daripada website yang aku ambil.

Tapi apa yang berlaku, terdapat blog lain yang copy paste bulat2 entry blog aku, termasuk perkataan sekali, namun tidak memberi sedikit pun kredit kepada blog aku. Lebih sadis, aku sendiri yang lihat entry tersebut melalui dashboard blog aku.

Aku tidak kisah jika anda tidak mahu kreditkan link kepada blog aku, tapi sila buat ayat dan perkataan sendiri. Jangan copy (baca: sebiji) setiap ayat dalam blog aku untuk di paste ke dalam blog anda tanpa kreditkan blog aku. Ini sudah kes mencuri namanya.

Dan juga jangan lupa kreditkan gambar yang anda ambil daripada entry blog aku kepada pemilik asal atau laman web yang menerbitkan gambar tersebut yang selalunya aku letakkan di penghujung entry.

Aku rasa curi mencuri entry ini adalah perkara biasa dalam dunia blog dan anda semua boleh tahu blog copy paste tanpa kreditkan sumber asal, cuma lihat gaya penulisan pemilik blog yang kerap kali berubah2 sahaja ;)

Akhir sekali, jika anda mahu dikenali sebagai blogger yang mempunyai penulisan dengan gaya dan trademark tersendiri, sila taip blog anda dengan gaya penulisan sendiri dan jangan lupa untuk kreditkan setiap gambar dan ayat yang anda copy paste bulat2 dari sumber lain. Sekian.

why so serious? kupi2 dulu ah :D

Mendapatkan sumber yang dipercayai dan dapat dikreditkan daripada Wikipedia

Lama tidak update sini.

Oleh sebab aku ada post infographic tips menggunakan engin carian google di blog tiba2jam6petang, salah satu tips yang diberi dalam infographic tersebut ialah bagaimana menggunakan sumber dari Wikipedia dengan sebaiknya untuk kerja dan juga thesis para pelajar. Mungkin ada yang malas untuk membaca ataupun hanya sekilas pandang infographic tersebut, jadi dalam blog ini aku mahu kongsikan tips yang aku cakapkan di atas tadi.


Ianya sama seperti bagaimana aku mendapatkan bahan rujukan yang boleh di kreditkan untuk setiap kerja dan juga thesis aku semasa belajar dulu selain daripada menggunakan buku daripada library dan juga laman web jurnal yang kebanyakannya berbayar melainkan U anda ada menyediakannya secara percuma untuk pelajar.

Kepada yang sedang belajar di U sekarang dan terutamanya yang sedang membuat thesis, Wikipedia memang sangat berguna untuk mencari maklumat dan sudah pasti anda tahu ianya tidak boleh dimasukkan dalam senarai rujukan kerja anda. Ianya satu kesalahan berat!

Untuk mendapatkan sumber rujukan yang lebih dipercayai melalui Wikipedia, anda hanya perlu lihat di bahagian link reference pada bawah laman web wikipedia tersebut. Terdapat link yang boleh anda gunakan terutamanya laman web agensi yang boleh dipercayai dan juga document dalam bentuk .pdf yang selalunya merupakan jurnal dan juga buku.


Begitulah bagaimana aku berjaya mendapatkan lebih banyak maklumat daripada sumber yang boleh dipercayai dan dikreditkan dalam senarai rujukan semasa membuat thesis dulu :D