Dua kilang sabun dengan idea berlainan untuk mengatasi masalah yang sama.

Bagi aku, idea yang bagus ialah idea yang paling ringkas tetapi memberi perubahan yang besar.

Aku masih teringat kepada cerita dua kilang sabun yang diceritakan oleh seorang lecturer masa di universiti dulu.

via: google img.

Terdapat dua kilang sabun yang bersaing. Setiap kilang membungkus sabun mereka menggunakan kotak kecil untuk setiap sabun. masalah yang dihadapi oleh kedua kilang ini ialah, pelanggan selalu mengadu kerana terdapat kotak yang kosong (tidak mempunyai sabun) yang dijual ke pasaran. Ini menyebabkan prestasi jualan kedua kilang ini jatuh.

Jadi untuk mengatasi masalah ini, kedua2 pemilik kilang masing2 mencari jalan untuk mengesan kotak yang kosong sebelum ianya terjual ke pasaran.

Kilang yang pertama iaitu Kilang A, pemiliknya memikirkan suatu alat yang baru mesti dicipta untuk mengesan kotak sabun yang kosong. Jadi beliau membelanjakan wang 10 ribu ringgit Malaysia untuk membina sebuah mesin canggih yang akan mengesan kotak yang tidak mempunyai sabun.

Apabila kotak tanpa sabun dikesan, pekerja kilang akan asingkan kotak tersebut daripada flat escalator dimana sabun2 ini sedang bergerak menuju ke bahagian packaging kotak yang lebih besar sebelum diedarkan ke pasaran.

Dengan kejayaan mencipta mesin ini, tiada lagi kotak yang kosong tanpa sabun terjual ke pasaran. Prestasi jualan kilang kilang A pulih semula walaupun memakan masa dan kos yang sangat mahal.

Sementara kilang kedua pula, kilang B, untuk mengatasi masalah ini, pemiliknya hanya membelanjakan wang sebanyak 150 ringgit Malaysia sahaja untuk menyelesaikan masalah ini.

Dengan itu, kilang B menjimatkan banyak wang dan tenaga pekerja. Anda mesti tertanya-tanya bagaimana 150 ringgit Malaysia ini berjaya menyelesaikan masalah tersebut dibandingkan dengan kilang A yang membelanjakan ribuan ringgit untuk menyelesaikan masalah yang sama.

Sebenarnya pemilik kilang B memanafaatkan objek2 di sekelilingnya dan tidak perlu bersusah payah untuk mencipta suatu alat baru untuk mengesan kotak kosong tersebut. Apa yang beliau perlukan hanyalah membeli sebuah kipas angin yang di hadapkan ke arah flat escalator dimana sabun2 sedang bergerak ke bahagian packaging yang lebih besar. Jadi apabila kotak tanpa sabun melaui dihadapan kipas angin ini, secara sendirinya kotak ini akan ditiup jatuh. Maka selesailah masalah kilang B ini.

Kesimpulannya, idea yang baik ialah idea yang ringkas, mudah dan realistik dan ianya dapat mengatasi masalah secara menyeluruh.

Mari lihat beberapa idea ringkas di blog tiba2jam6petang, HOW TO: MEMANFAATKAN BENDA DI SEKELILING ANDA (15 GAMBAR).

kupi2 dulu lah:>

No comments:

Post a Comment