Duit pinjaman ini bukan bapa kau yang punya.

Selamat datang ke kampung ini!


Ada sebuah kampung dengan bilangan penduduknya mencecah 290 orang. Dikalangan penduduk kampung ini memilih ahli jawatan kuasa (ajk) melalui pemilihan yang diadakan selama 5 tahun sekali.

Apa yang menarik mengenai kampung ini, mereka mempunyai tabung khas yang diuruskan oleh ajk dan kesemua orang kampung merupakan pemilik kepada tabung ini. Duit rakyat.

Tabung ini digunakan untuk memberikan pinjaman kepada anak-anak muda kampung untuk belajar. Bila dah habis belajar dan bekerja, anak-anak muda ini harus membayar balik pinjaman tersebut untuk digunakan oleh generasi akan datang.

Tapi suatu hari, golongan anak muda yang menerima pinjaman tersebut tiba-tiba mengadakan demo jalanan untuk meminta hutang mereka dimansuhkan, pinjaman dari tabung ini juga perlu dimansuhkan!

Wahai anak kampung yang berdemo, jika mahu pinjaman ini dimansuhkan selamanya, pastikan hutang kau dilangsaikan dahulu. Memang duit tersebut bukan milik AJK kampung, ianya milik kau kerana kau adalah salah seorang warga kampung ini. Duit daripada tabung tersebut adalah milik kita bersama!

Jika kau berhutang dari tabung ini, bererti kau juga berhutang kepada aku, si Usop, si Gopal, jiran terdekat kita si Ah chong dan kepada semua orang kampung. Apa tahi dah berhutang tak mahu bayar? Shame on you.

Dari meja study sambil kupi2, sekian dulu daripada si Pele, calon SPM kita tahun ini.

No comments:

Post a Comment