Info. Driver Notebook 1Malaysia Creatiiv HS30

Sedikit info.

Baru-baru ni aku ada membaiki notebook 1 malaysia berjenama Creatiiv. Ini pertama kali aku memformat notebook menggunakan pendrive. Jadi dapat sedikit ilmu juga.

Image via: Norfazila Kasim.

Sebenarnya ada satu masalah yang penting selepas format notebook ini, iaitu untuk mendapatkan dirver bagi hardware yang terdapat dalam dalam notebook ini. Beberapa sebab ialah;

1. Tiada (mungkin) laman web khas untuk mendapatkan driver untuk notebook Creatiiv HS30.
2. Kurang laman web/blog membincangkan pasal notebook ini.
3. Hardware yang digunakan tidak dapat diketahui dengan jelas.
4. Jenis ID hardware sukar dikenalpasti.

Terdapat beberapa cara untuk mengenal pasti driver yang compatible dengan notebook/pc/laptop.

1. Melihat no id hardware.
2. Melihat sendiri details hardware daripada notebook/pc/laptop lain yang mempunyai model yang sama dengan Notebook/pc/laptop anda.

Kalau notebook 1Malaysia keluaran Syarikat Natsys, anda boleh mendapatkan driver terus melalui laman web mereka. So paling penting untuk mendapatkan info tentang driver ini ialah, kaedah super googling sehingga ke laman berbahasa cina. Haha.

Ok. Di mudahkan cerita, untuk driver yang lain yang compatible (kecuali driver WLAN), aku dapatkan (atau gunakan) driver daripada laman tech@xynosys (kerdit untuk laman ini) sini.

Nota: Download driver asas sahaja. Jangan lupa extract file menggunakan software yang betul (Winzip/7zip).

Untuk driver WLAN bagi Creatiiv HS30 ini pula, driver yang compatible adalah daripada jenis Ralink RT5390R 802.11b/g/n. Ianya boleh dimuat turun daripada laman Pc PitStop di sini. Klik free download > masukkan email > chek email dan klik link yang disediakan untuk download driver tersebut. Selamat mencuba.

Nota: Apa yang aku tulis di atas adalah berdasarkan pengalaman aku memformat notebook 1Malaysia jenis Creatiiv HS30 dengan sistem pengopersian Windows 7 starter dan ianya berjalan dengan baik.

Oleh itu, jadikan entri ini sebagai perkongsian ilmu dan tips berguna untuk membantu anda. Jangan tanya banyak soalan, nanti tidak akan dijawab dengan baik disebabkan aku bukan pakar komputer. Haha.

Sekian. Kupi2dulu!

33 comments:

  1. dapat tak kalau saya format laptop sy dengan os window 7 ultimate ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. semua os ble ja, asal file os xrosak:)

      Delete
  2. wlan driver di website PCpitstop untuk W7 32-bits dah takde, cuma tinggal 64bits. Bro ada simpan backup tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. x backup. Mgkin boleh try download di sini. Kalau x dapat juga, kena rajin google. Ralink RT5390R.

      Delete
  3. kalau battery dia tak boleh masuk charge kenapa ekk? rosak ke? and kat mana boleh beli baru battery dia tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin bateri atau adapter yang rosak. p repair d service centr terdekat.

      Delete
  4. macam mana mau recovery? sbb laptop ni ada windows license...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ak pun xtahu sngt part recovery ni. boleh try cari di sini dan sini. good luck.:)

      Delete
  5. mcmmana nk download graphic card n network controller.???

    ReplyDelete
    Replies
    1. bnyak web yg menyediakan kemudahan utk download driver bergantung kpd model pc/laptop. just go to google and try. :)

      -recom. web: www.pcpitstop.com

      Delete
  6. slm.. netbook ni pnye bios password ap? ak nk select boot pendrive x boleh sbb ad bios mntak password bios..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam. mugnkin boleh rujuk cara untuk reset bios paswd sini.

      Delete
  7. As salam...ada jiran minta tolong format netbook 1Malaysia jenis creatiiv...macam mana nak buat jika key enter xberfungsi??Netbook nampak masih baru di pakai..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam. cuba gunakan external keyboard/keyboard pc..

      Delete
  8. Driver notebook 1 malaysia Creatiiv H-S30

    http://mohdersahalim.blogspot.com/2013/08/driver-notebook-1-malaysia-creatiiv-h.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. nice. siapa2 yang nak driver yg lengkap, ble la download kat blog mohd ersa.thanks sbb memudahkan lagi orang lain utk cari dirver ntbuk nih:)

      Delete
  9. mcm mana nk format laptop 1 malaysia ne....

    ReplyDelete
  10. salam....
    mana nak dpt driver utk wifi creatiiv nie. sy dah cuba guna cara dia atas tp tak bkesan. tlglah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumasalam, cuba download driver dari link ini
      http://mohdersahalim.blogspot.com/2013/08/driver-notebook-1-malaysia-creatiiv-h.html

      Delete
  11. AsSalam...
    sy punyer netbook model creatiiv H-S30N problem dia tiba2 kuar suh enter F2 utk setup & F7 utk boot setup... yg jd masalah skang dua2 xjadi pe bile tekan... sy dh guna external keyboard pun xjadi pe... cmn ye minta tlg dr bro n sifu2 setelkan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin recovery file dalam ntbuk dah corrupt. cuba format guna pendrive.

      Delete
  12. AsSalam...
    minta bantuan dr bro sy punyer netbook model creatiiv H-S30N dia tiba2 kuar F2 utk setup & F7 utk boot setup... tapi yg jadi masalahnyer xjd pe2 bile tekan F2 atau F7... sy dh guna external keyboard pun xleh jg...

    ReplyDelete
  13. Crazee Hroki; board hang kmpom ada mslh

    ReplyDelete
  14. kalau driver Macem camera laptop malaysia Creative Download nya dimana
    Makasi

    ReplyDelete
  15. netbook creatiiv ni support x ram 4gb ddr3

    ReplyDelete
  16. Mcm mana nak on / aktifkan wireless Internet untuk netbook 1malaysia. .

    ReplyDelete