Gadis Tulipa Albanica . #15

Hari ini, 05 Jun tahun 2068. Seperti hari biasa, suasana kafeteria Wisma Tantalum Shield sesak dipenuhi orang ramai semasa waktu rehat tengah hari. Kelihatan dua jejaka sedang duduk selepas melalui waktu pagi yang mencabar dan membosankan. Pertemuan singkat untuk menerangkan penemuan terbaru bersama pihak Beam Path Length Research Centre masih lagi terngiang-ngiang di kepala.

"Ah bosanlah, tiap kali kena terangkan benda yang sama." Sedikit mengeluh.

"Biasalah Bro, dah kau punya kepakaran, kaulah yang terangkan. Hehehe." Balasnya.

"Bro, lihat kat sana tu. Arah jam 11." Sambil mengisyaratkan kepala ke penjuru kawasan kafeteria.

"Apa yang kau cuba nak aku tengok sebenarnya?" Kepala dipusingkan sedikit ke arah jam 11.

"Tengok tu, gadis yang duduk berbaju putih bercorak bunga."

"Ya, Aku nampak. Baju putih, bercorak bunga tulip daripada spesies Tulipa Albanica, mendagu menguna tangan kiri, kebarangkalian tinggi dia seorang yang bertangan kidal. Apa masalahnya?" Sambil membuat muka tidak berminat, kopi O di atas meja dikacau perlahan.

"Yezza! Seperti biasa, Bro memang teliti. Nampak familiar tak?"

"Tidak." Sengaja menjawab untuk memendekkan cerita.

"Tipulah Bro. Muka dia sangat seiras dengan si..."

"Dah cukup. Tak seiras langsung." Mencelah sebelum dia menghabiskan kata-katanya.

"Tak berminat ke Bro? Mana tahu dapat mengubat hati yang terluka tu? Hehehe." Balasnya dengan senyum lebar.

"Pernah dengar tak, lagenda mengatakan setiap manusia ada tujuh orang yang seiras di dunia ni. Kau mungkin boleh jatuh cinta dengan ketujuh-tujuh orang yang seiras apabila kau hanya melihat sekadar paras rupa. Tapi bila kau jatuh cinta kerana hati, seribu muka seiras pun kau akan nampak berbeza." Sambil menghirup kopi O, perbualan terdiam seketika dan hanya suasana riuh rendah persekitaran kafeteria kedengaran. Jam sudah menunjukkan 12.06 p.m, 10 minit sebelum masuk waktu zohor.

Img. via

Bersabar. #14

"Huh, lambatnya dah dua jam menunggu." Keluhan yang terpacul daripada seorang jejaka.

"Sabar, mungkin kejap lagi." Balas jejaka setampan Takuya Kimura yang duduk bersebelahan sambil merenung sekeping kertas dihadapannya.

Hari ini, 4 Jun tahun 2068, merupakan pertemuan pertama yang dijadualkan antara pihak Beam Path Length Research Centre dan pihak Tantalum Shield Cooperation untuk mendengar taklimat daripada penyelidik bebas mengenai suatu penemuan terbaru. Taklimat ini juga bertujuan untuk mendapatkan dana daripada kedua pihak tersebut untuk meneruskan penyelidikan yang lebih lanjut.

"Life is a waterfall..we're one in the river..and one again after the fall..swimming through the void..we hear the word..we lose ourselves but we find it all..." Nada dering Aerials kedengaran daripada geniusphone berjenama Newton.

"Ya saya. Oh, esok? Baiklah." Panggilan pun diputuskan. Kertas ditangan dimasukkan ke dalam fail.

"Ni Encik Lim Takamura dari Beam Path Length Research Center pesan taklimat hari ni ditangguh ke hari esok."

"Apa ni bro? Tangguh lagi, kata orang Jepun! " Mukanya sedikit berkerut.

"Kau ni, sabar sikit boleh? Kau ada iman ke tak ni? Ke kau tak pernah diajar yang sabar tu seperuh daripada iman?"

"Baiklah. Habis tu sekarang ni kita nak buat apa?"

"Sekarang kita ke kafeteria, minum kopi O." Lantas berdiri dan sedia untuk bergerak.

"Celaka apa, dah penat tunggu habuk pun tak dapat." Nadanya sedikit marah.

"Kau, jangan sampai Jack Purcell aku ni berbekas kat muka kau. Hidup ni kena banyak bersabar. Sabar, walaupun kesabaran kau sudah habis untuk bersabar. Sudahlah, mari pergi minum, hari ni aku belanja." Sambil mencapai tombol pintu dan terus keluar.

Img. via

Dugaan itu. #13

"Such a lonely day..And it's mine..The most loneliest day of my life..Such a lonely day..Should be banned..It's a day that I can't stand.."

Di sebuah cafe berdekatan dangan Wisma Tantalum Shield Co., kelihatan seorang anak muda sedang duduk memakai earplug pada sebelah telinga kiri dan manakala
telinga kanannya sedang fokus mendengar dan melihat perbualan pada skrin TV di hadapannya. Hari ini, 14 May tahun 2068, The Helium Centennial Time Columns Monument akan dibuka semula buat kali ketiga dalam masa 100 tahun. Monumen ini dibina sempena penemuan gas Helium pada tahun 1968.

"Anak, boleh tumpang duduk?" Kedengaran suara lelaki tua menyapa dari tepi. Semua tempat duduk kelihatan penuh disebabkaan masa rehat untuk makan tengahari.

"Eh..silakan pakcik." Sambil memaksa muka untuk mengukir sedikit senyuman.

"Terima kasih, ramai sangat orang hari ni." Balasnya.

"Biasalah pakcik, cafe ni memang macam ni selalu. Pakcik ni baru lagi kat sini?"

"Ya, pakcik baru sampai sini pagi tadi, ada conference pasal pembangunan bandar bawah laut"

"Oh, menarik." Menjawab ringkas seolah-olah tidak terkejut.

"Pakcik lihat anak ni seperti ada masalah" Sambil menekan menu makanan pada screen di atas meja untuk memesan minuman.

"Biasalah pakcik, masalah datang, stress pun datang. Kadangkala kita buat macam mana sekali pun, akhirnya putus asa saja pilihan yang ada" Sedikit mengeluh dan muka sedikit muram.

"Anak, dengar sini, Tuhan sedang menguji kita, mungkin kita tidak dapat apa yang kita mahukan sekarang dan jika kita masih tidak dapat apa yang kita mahukan lepas ini, yakinlah Tuhan pasti akan bagi yang lebih baik untuk kita." Sambil meminum minuman yang dipesan sebentar tadi.

"Tapi pakcik, kadangkala saya seperti tidak mampu untuk mengharungi ujian hidup ini."

"Menghadapi ujian hidup, tidak semestinya memerlukan kekuatan. If you don't have any strength left, let faith drives you. Pakcik nak cepat ni, makanan dan minuman tu biar pakcik belanja ok." Lantas pakcik tersebut bangun dan dan pergi begitu sahaja.

Suasana riuh rendah di sekitar cafe tidak dihiraukan, fikiran mulai memikirkan kata-kata pakcik tadi.

"Logik!" Memasang earplug sebelah kanan dan terus memainkan lagu Gloriuos daripada Muse.

Img. via

Kisah hati. #12

"...Now I need a place to hide away..Oh, I believe in yesterday.." Lagu Yesterday pun terhenti. Lalu gitar disandarkan ditepi penjuru dinding.

"Sekarang kau dah paham kan? Ada benda yang boleh dibeli dengan duit, ada benda yang tidak."

"Betul juga. Hari kelmarin memang tidak dapat dibeli dengan duit sebanyak mana pun!" Balasnya.

"Tapi kau percaya tidak dengan kembali pada masa lampau menggunakan mesin masa?" Badan disandarkan ke kerusi, lalu kepala didongakan ke arah siling.

"Mesin masa? Maksud Bro macam prototaip yang diwar-warkan oleh Tantalum Cooperation pada lima tahun yang lepas? Susah untuk dipercayai Bro, sampai hari ini, eksperimen mereka masih belum menunjukkan hasil." Mukanya sedikit berkerut mengingat berita 5 tahun yang lalu.

"Tapi aku percaya dan aku pernah gunakan mesin masa. Kau percaya?"

"Err..mengarut! Mahu tipu pun agak-agak lah Bro." Jawapnya dengan laju.

"Kau tak percaya sudah. Ni aku nak bagitahu satu cerita, kau dengar elok-elok." Menarik nafas panjang lalu terus merenung ke arah siling.

"Ok, Sedia mendengar Bro." Balasnya yang mulai memberi fokus.

"Pada 60 tahun yang lepas, tahun 2008. Ada dua hati yang saling menyayangi antara satu sama lain. Hati yang pertama merasakan dunia ini terlalu bahagia apabila hati kedua menerima dia seadanya. mulai dari kawan, menjadi sahabat, menjadi pasangan. Masa sedih dan gembira mereka rasakan bersama. Tapi sesuatu yang tidak dijangka terjadi. Lepas lima tahun bersama, hati kedua mulai berubah, dia tinggalkan hati yang pertama tanpa sebarang penjelasan. Hati pertama tertanya-tanya mengapa. Hati yang petama kini hancur luruh. Kadangkala dia fikir untuk mati dan lahir semula untuk menjadi hati yang baru. Tapi, dia betul-betul ikhlas dan sayangkan hati yang kedua. Dia cuba untuk bertahan selama yang mungkin dan hingga kini dia masih mengungggu hati kedua untuk kembali." Cerita pun dihentikan dan beberapa saat terdiam seketika.

"Kalau kau jadi hati pertama, apa yang kau akan buat?"

"Err senang cerita Bro, cari hati yang lain lagi. Bunga bukan sekuntum. Bro juga yang cakap dulu, hati kita ni luas, pasti akan ada ruang untuk orang lain lagi." Balasnya seolah-olah pernah dikecewakan.

"Ok, kalau kau boleh gunakan mesin masa, apakah kau akan lakukan?"

"Hmm.. aku akan cuba elakkan perpisahan tersebut dan ubah masa depan!" Mukanya yakin menjawab.

"Dengar sini, kau mungkin boleh cari cinta sebanyak manapun kau mahu. Tapi memori, memori itu tidak pernah akan sama walau kau gunakan mesin masa untuk kembali pada masa itu." Perbualan terus terhenti, lalu kedengaran azan Maghrib berkumandang pada hari rabu, 10 May tahun 2068.

Kelmarin. #11

"Kreng...Krenggg" Alunan gitar pun kedengaran diikuti lantunan suara garau ala-ala David Bowie.

"We passed upon the stair..We spoke of was and when...Although I wasn't there..He said I was his friend...."

"Bro, layan gitar nampak." Sapaan dari belakang menghentikan rentak lagu The Man Who Sold The World.

"Cis, masa ni juga kau muncul, apa hal? Merenung tajam dengan seperti Takuya Kimura.

"Tiada apa Bro, macam biasa, lepak kejap. Tadi Bro layan lagu Nirvana kan?"

"Kau apa tahu, tadi tu lagu asal David Bowie!"

"Ooo..Selama ni aku dengar Bro layan lagu-lagu retro dan klasik, lagu Muse, Nirvana, The Strokes dan banyak lagi. Sekarang ni dah tahun 68 Bro. Dua kosong enam lapan. 2068 Bro! Ni zaman muzik Poprora!" Balasnya panjang lebar dengan muka yang seperti meminta penyepak daripada Roberto Carlos.

Muzik Poprora adalah muzik yang tidak mempunyai makna. Ianya dihasilkan secara bersahaja. Tapi begitu menghairankan, ianya diterima ramai oleh anak-anak muda yang baru mengenal masinnya garam.

"Suka hati akulah. Bukan kacau kau pun. Kau percaya tak yang duit tidak mampu untuk membeli segalanya di dunia ni?"

"Hmm tidak juga, sekarang ni semua perlu duit, makan, sakit, sihat, mati pun perlukan duit. Jangankan mati, kegembiraan juga boleh dibeli dengan duit pada zaman ni Bro." Kata-katanya semakin yakin.

"Wrong. There is one thing the richest man can never purchase."

"Apa dia Bro?"

"It is yesterday. Yes yesterday." Sambil menyambung kembali petikan gitar dan kali ini memainkan lagu Yesterday daripada The Beatles.

"Yesterday, all my troubles seemed so far away..Now it looks as though they're here to stay..Oh, I believe in yesterday.."

Img. via

Berjumpa ketenangan. #10

"Zrappp!" Pintu bilik bawah tanah sudah pun ditutup semula. Badan terasa penat sedikit setelah beberapa jam di berada di bilik bawah tanah.

"Bro, lamanya lepak kat bawah, jumpa apa tadi?" Sapanya yang kelihatan bosan menunggu.
"Kejap, aku kemaskan Hazmat Suit ni dulu." Sambil membuka dan mengemas Hazmat Suit, suasana senyap kembali. Beberapa minit kemudian,

"Kau mahu tahu?" Botol air mineral di atas meja dicapai, lalu diminum. Kerusi empuk di hadapan meja ditarik lalu, badan yang penat pun direhatkan di atasnya.

"Mestilah Bro." Balasnya.

"Dunia ini, dulunya aman, tapi sejak akhir-akhir ini, terlalu ramai manusia bodoh."

"Apa kaitanya Bro?"

"Di bawah tanah tadi aku jumpa ketenangan. Alangkah indahnya keadaan di bawah tanah, jauh daripada ragam manusia-manusia bodoh yang makin membiak tidak terbendung" Sambil membuka geniusphone berjenama Newton, lalu memainkan lagu Apocalypse Please.

"Declare this an emergency
come on and spread a sense of urgency
and pull us through
and pull us through
and this is the end
this is the end of the world........."

Img. via

Misi bilik bawah tanah. #9

"Salam Bro." sapaan dari arah pintu yang lupa ditutup.

"Waalaikumsalam, lama menghilang, kau pergi mana?"

"Ada ja Bro, tapi pintu sentiasa tutup, ingatkan Bro out station lagi."

"Ooo..aku sibuk sekarang, bilik bawah tanah ada problem, jadi kena repair makan masa. Kau boleh tolong aku tak?"

"Tolong apa Bro?"

"Tolong jaga monitoring system ni kejap, aku nak turun kat bawah kejap." Sambil membuka luggage besar berwarna perak dengan logo radioaktif tertera ditengahnya. Dalam luggage tersebut terdapat satu set hazmat suit level A++ keluaran syarikat Tantalum Shield Co. yang berpangakalan di utara bandar Saitama.

Setelah selesai memakai pakaian tersebut, laci kecil pada meja ditarik dan di dalamnya terdapat papan kekunci kecil dengan askara terdiri daripada 33 alphabet Russia. Beberapa askara ditekan dan lantai di tengah bilik mula terbuka.

Beberapa langkah masuk menuruni anak tangga, terdapat satu pintu yang diperbuat daipada plumbum. Punat butang berwarna merah yang terdapat di tepi dinding ditekan, lalu pintu tersebut pun terbuka.

"Today, 26th of April, year 2068, I am ****** ****** will enter the cellar, location of ***°W and ***°E, Sixty feet of depth under the ground. My mission is to ***** the source of the *****. Monitoring crew, do you copy?"

Keadaan menjadi senyap seketika.

"Monitoring crew, do you copy?"

"Err... aku ke Bro? copy? Copy Bro!" Balasnya sedikit cemas.

"Yalah, dah kau seorang jaga monitoring system, ni hah, aku boring, kau tolong dekatkan mikrofon dengan speaker laptop dan tekan play pada pemain mp3"

"Ok Bro sekejap." Arahan diterima tanpa sebaang bantahan.

"Click!" Kedengaran sayu-sayu petikan gitar dan semakin rancak lalu dikuti alunan suara,

"Hey man! Look at me rockin' out, I'm on the radiooooooo, Hey man! Look at me rockin' out.."

Sambil diiringi lagu daripada System Of A Down dan suasana gelap yang hanya diterangi oleh samar-samar cahaya kehijauan yang terpancar daripada kristal-kristal yang terdapat pada dinding bawah tanah.

Lif semakin laju turun ke bawah dan dalam masa lebih kurang seminit lebih, lif sampai di depan bilik bawah tanah. Tanpa membuang masa, misi pun dijalankan mengikut prosedur dan standard yang telah ditetapkan.

Setelah sejam berlalu,

"Bro..do you copy? I found something."

"Apa Bro?"

"Emm..nanti naik, aku cerita." lalu talian pun diputuskan secara sengaja.

(bersambung...)

Img. via

If you give a man a fish. #8

"Tok tok tok!" Ketukan pintu kali kedua semakin kuat.

"Dia ni lagi..OK, masuklah." Mood yang semakin baik disebabkan barang pertukaran sudah di depan mata.

"Clak" Bunyi pintu dibuka sopan.

"Bro siapa tadi tu?"

"Pakcik cleaner datang ambil sampah. Apa hal?"

"Oo..tiada apa, saja datang lepak. Sampai hati semalam hilangkan aku guna portal gun. Sampai hati." Balasnya dengan nada sedih.

"Tu lah kau, lain kali, jaga sikit mulut tu."

"Sorry bro, excited sangat."

"Ni aku nak bagi tahu sesuatu, tapi kau jangan bagi tahu orang lain." Sambil mengambil botol gula-gula brand Mentos Xyli Ice dari dalam laci meja. Penutup botol dibuka, diambil dua biji gula-gula lalu di masukkan ke dalam mulut.

"If you give a man a fish you feed him for a day, if you teach a man how to fish you feed him for a lifetime. Pernah dengar?"

"Mestilah pernah bro."

"Pernah buat?"

"Macam pernah."

"Kita ni hidup di dunia, tidak cukup untuk sekadar berkongsi rezeki sahaja. Kadang kala kita kena juga ajar orang macam mana cara kita dapatkan rezeki. Tapi orang sekarang ni, makin menjadi-jadi. Yang kaya makin kaya, yang miskin makin tertindas. Hmm macam tiada kaitan."

Suasana senyap seketika, mukanya kelihatan serius memikirkan kata-kata hikmah tadi. Selang beberapa minit kemudian,

"Well, now then Mardy Bum..I've seen your frown and it's like looking down the barrel of a gun..And it goes off and out come all these words..." Bait-bait daripada lagu Artic Monkeys kedengaran. Ianya adalah bunyi nada dering telefon pintar berjenama Newton.

"Ya saya..Oh dah sampai depan pintu? Ok sekejap." Sambil berjalan ke arah pintu. Apabila pintu dibuka, kelihatan Delivery Boy sedang berdiri bersama makanan yang dipesan secara online sejurus urusan pertukaran RX-78-2 selesai.

"Macam aku cakap tadi, aku takkan bagi makanan ni dengan kau, kau hanya akan kenyang sehari ja. Jadi aku ajar kau macam mana nak dapatkan sendiri supaya kau kenyang sampai tua. Tapi next time aku ajar OK. Sekarang kau berambus, aku lapar." Sambil jari menunjukkan ke arah pintu keluar.

Img. via

Tetamu tidak diundang. #7

"Tok tok tok!" Bunyi ketukan pintu.

"Clak!" Bunyi tombol dipintu terus dibuka tanpa diundang.

"Cis, aku belum suruh masuk pun!" Mencapai gunting dalam laci meja dan terus berpusing melihat kelibat orang yang datang. Belum sempat untuk marah, apabila melihat kelibat orang yang berdiri di pintu tersebut, perasaan kembali menjadi tenang.

"Oh its you Sir, welcome" Sambil menarik nafas dan menukar body language untuk kelihatan lebih professional.

Lelaki yang setinggi 6 kaki berpakaian serba hitam persis seperti seorang anggota Black Organization dalam cerita Detective Conan. Beliau sebenarnya merupakan wakil yang dihantar oleh pihak XXXX.

"RX-78-2" Pembuka bicara terbit daripada mulutnya.

"Oh, it is already done! Wait for a second" Menuju ke meja dan lantas menekan butang 'Enter' pada papan kekeunci laptop.

"Zrig..zrig..zrig.." Dinding bilik pun kembali terbuka dan Robot RX-78-2 yang siap diprogram semalam pun kelihatan.

"So, what's new? Tunjokkan pada shaya" Kedengaran pelat asing cuba untuk berbahasa Melayu. Pandai pula Mamat ni berbahasa Melayu.

"Ah, New program, new weapon!"

Demonstrasi dan dan taklimat pun berjalan secara rahsia. Kelihatan Wajah beliau sedikit puas hati dengan perkembangan baru terhadap Robot RX-78-2.

"Ok, Shaya rhasa ini shuatu perkeambangan yeng menarek. Horang hatasan shaya phasti akan berphuas hati"

"So, About our agreement sir...Senang cerita, barang aku dah ready?" Kata-kata sedikit kasar pun terkeluar.

"Yup, over here" Sambil menunjuk kearah beg yang dibawa bersamanya.

Beg tersebut dibuka, lantas Beliau mengeluarkan sejenis sejenis alat sebesar tapak tangan, ianya dipanggil Matter Compressor Device (MCD). Alat tersebut dilekatkan pada RX-78-2 dan dalam beberapa saat, RX-78-2 terus hilang daripada pandangan mata. Sambil mengambil kembali MCD, beliau memberikan beg yang berisi barang pertukaran.

"Good!" Sambil memeriksa barang yang ada di dalam beg tersebut.

"So, our damn business end here" Lelaki tersebut terus pergi. Selang beberapa minit kemudian,

"Tok tok tok" Bunyi pintu diketuk lagi.

"Bro, Bro..ada kat dalam?" Suara yang selalu menganggu kembali lagi.
(
bersambung....)

Img. via

Kerana mulut. #6

"Bro belum tidur lagi? Tengah layan apa tu?" Sapaan dari belakang menyentap tumpuan pada skrin laptop.

"Hah kau..belum lagi. Apa hal?" Sambil jari jemari kembali menekan papan kekunci.

"Tengah buat apa bro?" Balasnya.

"Tengah buat programming untuk pengaktifan Mobile Suite, ni hah kalau kau nak tahu, ni projek rahsia untuk pihak XXXX, kena siapkan juga untuk esok" Sambil meletakkan jari telunjuk ke mulut tanda isyarat supaya diam dan menyimpan rahsia.

"Oh ok bro, You can trust me as always. Ni ada tengok bola tak tadi? Salam..errr salam 6-0 hehe!" Diikuti dengan senyuman babi.

"Dah lah kau jangan naikkan marah aku, nanti ada yang kena tikam guna katana nanti. Kalau hati tisu jangan sokong Arsenal"

"Tap!" Butang 'Enter' pada papan kekunci ditekan.

"Zrig..zrig..zrig.." Dinding yang betul-betul berada di hadapan meja tiba-tiba terbuka ke atas dan dalam samar-samar cahaya, terdapat sebuah robot mecha dengan mata merah yang menyala. Kod RX-78-2 tertera pada bahagian bahu robot tersebut. Tingginya setinggi 6 kaki merupakan prototaip pertama yang terhasil daripada kajian secara rahsia selama 5 tahun.

"Ok, RX-78-2, show him where the exit now with your new nuclear power portal gun"

Robot tersebut pun menghalakan senjatanya dan dalam hanya masa 0.05 saat,

"Zappppp!" Tubuh badan yang tadinya menganggu keharmonian bilik terus hilang ditelan cahaya daripada senjata portal. Suasana kembali tenang.

"Not bad, Good RX-78-2, my client will be satisfied with the result tonight" Sambil bertepuk tangan perlahan tanda kejayaan.

Hati kita luas. #5

"Bro, aku sedih ni" Sapaan kecil dari belakang. Suara yang selalu menganggu dikala jiwa sedang tenang.

"Nasib baik kau cakap kau sedih, kalau tidak, memang dah makan gunting kau. Apa masalah ni?" Niat ingin mencapai gunting dalam laci terus dibatalkan.

"Awek aku, awek aku dia suka dengan orang lain bro, dia mintak putus bro" Mukanya hampa.

"Gahahahahaha padan muka kau!" Gelak ala-ala Takuya Kimura memenuhi ruang.

"Tolonglah bro, nasihatkan aku, aku buntu, aku stress, aku sayang dia bro, hubungan kami pun dah lama"

"Dia tidak sayangkan kau lagi. Semua yang kau buat cuma akan buat dia lebih menyampah" Sambil membuka laci kembali dan mencapai sebilah kunai yang berukiran 愛スプリッタ. Senjata yang digunakan oleh Ninja ini ditenung tepat, lalu dilontarkan ke dinding.

"Tap!" Kunai tersebut betul-betul tepat mengenai graffiti berbentuk hati pada dinding.

"Tak mungkin bro, aku percaya dia masih ada sayang walaupun sedikit" tegasnya.

"Sudahlah kau jangan berharap sangat. Tahukah kau, jika kau betul cinta dengan seseorang, kau tidak akan jatuh cinta dengan orang yang lain. Ni sekarang awek kau dah bercinta dengan orang lain, maka automatiklah dia tidak cintakan kau. Padan muka kau sekali lagi"

Suasana menjadi senyap seketika, setelah berjalan beberapa langkah menuju ke dinding, kunai tersebut pun dicabut dan kesan tikaman kunai itu seolah-olah membelah graffiti hati tersebut.

Sambil meletakkan tangan di dagu dan merenung ke arah graffiti hati,

"Tahukah kau, sebenarnya hati kita ini luas, sudah pasti akan ada ruang-ruang untuk orang lain di dalamnya. Dah tak payah fikir sangat, orang kacak ceritannya memang macam ni selalu" tangan di dagu tadi diusap dari muka sehingga ke belakang tengkuk lalu menghembus nafas panjang.

Img via

Kegembiraan adalah pilihan. #4

"Kau, pulang dari masjid, kenapa sedih?"

"Oh, bro rupanya. Biasalah bro, masalah peribadi" wajah murung bertukar neutral apabila melihat orang yang menyapanya.

"Tahukah Kau, banyak benda yang buat kita sedih, tapi banyak benda juga yang buat kita gembira. Jadi kenapa kita harus meratapi kesedihan jika kita ada banyak pilihan untuk bergembira?"

"Contohnya bro?"

"Contoh paling dekat, kegembiraan adalah bila kau makan ikan kerapu masak steam berkuah sos tiram! Sekarang kau sediakan kicap manis brand kipas udang, limau dan cili untuk dijadikan cecah, biar aku yang masak"

"Tapi bro, sekarang ni musim red tide bro"

"Itu kau jangan risau, kalau racun ikan buntal aku boleh handle, inikan pula perut ikan kerapu, don't underestimate me!" sambil tangan kanan membuka laci dan lantas mengambil katana khas yang digunakan untuk membuang racun ikan buntal.

Katana dengan sarung warna hijau berukirankan キラー berwarna merah tersebut dihunus, dengan muka yakin ala-ala Takuya Kimura, dapur adalah tujuan seterusnya.

Img. via

Badut dan monyet. #3

"Bro!" kedengaran sapaan yang tidak diundang.

"Kau lagi!" tangan kanan digenggam erat dan tangan kiri pula mencapai gunting yang tersimpan dalam laci

"Relax Bro, saja lalu tengok pintu terbuka"

"Hmm..nasib baik aku ni penyabar, hah apa hal? sambil menarik nafas dan mengusap muka tanda kemarahan sudah dapat dibendung.

"Bro parody pasal bomoh sekarang ni tengah trending" balasnya dengan muka lega kerana gunting sudah diletakkan ke dalam laci semula.

"Oh itu perkara biasa! Mentaliti kebanyakan orang kita pentingkan isu-isu yang remeh daripada fokuskan isu sebenar. Padanlah Tuhan bagi banyak pemimpin yang serupa badut, lihat sajalah siapa yang dipimpinnya? Monyet-monyet yang hanya tahu mengguna basikal sambil memakan pisang. Duit, si Badut tetap akan dapat. Monyet, akan terus bermain basikal tanpa mengetahui di luar sana dunia lebih luas! Dah kau berambus sekarang, aku penat"

"Clik" bunyi ketikan tetikus berjenama Acer menekan butang play pada software pemain MP3.

"Ting ting ting" intro lagu pun kedengaran dan sayup sayup kedengaran suara Thom Yorke mengisi ruang sunyi.

"A heart that's full up like a landfill
A job that slowly kills you
Bruises that won't heal

You look so tired and unhappy
Bring down the government
They don't, they don't speak for us
I'll take a quiet life
A handshake of carbon monoxide

No alarms and no surprises
No alarms and no surprises
No alarms and no surprises
Silent, silent

This is my final fit, my final bellyache with

No alarms and no surprises
No alarms and no surprises
No alarms and no surprises please

Such a pretty house, such a pretty garden

No alarms and no surprises (let me out of here)
No alarms and no surprises (let me out of here)
No alarms and no surprises please (let me out of here)"

Pendoa senyap. #2

"Kreng..Kreng.." petikan gitar dari E minor diteruskan ke G dan diulang bebrapa kali diikuti dengan lantunan vokal,

"I need an easy friend..I do, with an ear to lend..I do think you fit this shoe..I do, won't you have a clue...."

"Bro kejap" sapaan kecil yang sedikit gugup kedengaran menghentikan khayalan konsert Unplugged In New York yang bermain di minda.

"Hah kau, apa kau nak?" merenung tajam dan sedikit marah.

"Bro, tengok ikut perkembangan semasa tak?"

"Just Because I am quiet, doesn't mean I don't care..Ops sorry, aku perhatikan ja..apa hal?" sambil meneguk air liur disebabkan suara garau ala Kurt Cobain masih melekat.

"Bukan apa Bro, banyak sangat spekulasi, nak percaya yang mana satu ni? Penatlah macam ni"

"Benda macam ni, kau kena tunggu dan lihat, tak payah nak jadi news breaker sangatlah. Nak layan, layanlah, tapi jangan kusutkan keadaan yang sedia kusut. Be a silent reader, be a silent prayer"


Img via

Garisan selari. #1

"Bro, dia suka bola, aku pun suka, dia gooner, aku pun gooner, banyak persamaan kami Bro" Katanya dengan teruja.

"Pernakah kau belajar, dua garisan yang selari mempunyai banyak persamaan, tapi sayang mereka tidak pernah bertemu. Jadi carilah perbezaan" Sambil meletakkan tapak tangan ke dahi, lalu mengusap rambut ke belakang.

Suasana menjadi sunyi dan perbualan berakhir sedikit hampa.

Img via: Google